Gemeente Den Haag

februari 2005
Nieuwbouw voor Edith Stein College en uitbreiding Hoge Raad (15 februari)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 15 februari 2005 op initiatief van wethouder Bruno Bruins (Verkeer, Binnenstad en Monumenten) groen licht gegeven voor nieuwbouw van het Edith Stein College en uitbreiding van de Hoge Raad. Dankzij een kleine herverkaveling in het gebied tussen de Kazernestraat, de Nieuwe Schoolstraat en het Louis Couperusplein is het ook mogelijk appartementen, stadswoningen en een parkeergarage in dit deel van de binnenstad te bouwen. In het begin van 2006 wordt met de bouw van de nieuwe school begonnen.

Bruno Bruins: "De Hoge Raad is gevestigd in meerdere gebouwen aan het Lange Voorhout en in de Kazernestraat. Deze ruimten zijn echter te klein geworden. Om die reden heeft het college in het stedenbouwkundig plan ongeveer 2.000 m2 gereserveerd voor uitbreiding van de Hoge Raad."

Nieuwbouw voor Edith Stein College
Het Edith Stein College ligt aan het Louis Couperusplein. Het bestuur van de school heeft aangegeven dat het hoofdgebouw uit 1930 aan vervanging toe is. De school maakt behalve van het hoofdgebouw al lange tijd gebruik van tijdelijke gebouwen, waar nu het nieuwe schoolgebouw komt te staan. De ingang komt aan de Nieuwe Schoolstraat. Topos Architecten ontwerpt het plan voor het nieuwe schoolgebouw, dat een bruto vloeroppervlakte krijgt van circa 5.500 m2. De gemeente is samen met de school al jaren bezig met de voorbereiding. Het bouwvoorbereidingskrediet is al toegekend.
In de periode van sloop en nieuwbouw krijgen de leerlingen onderwijs in tijdelijke gebouwen op de huidige sportvelden.

Woningbouw aan Louis Couperusplein en Nieuwe Schoolstraat Het stedenbouwkundig plan gaat uit van woningbouw aan het Louis Couperusplein. Na de sloop van het huidige schoolgebouw worden op die plek appartementen gebouwd. Ook een voormalige schoolgebouwtje in de Nieuwe Schoolstraat maakt deel uit van het stedenbouwkundig plan. Na de sloop van dit gebouwtje biedt de vrijkomende ruimte plaats aan zeven stadswoningen. De gemeente heeft voor de woningbouw nog geen projectontwikkelaars geselecteerd.

Parkeergarage bij woningen
In het stedenbouwkundig plan is ook een parkeergarage met ongeveer 120 plaatsen opgenomen. De meeste parkeerplaatsen zijn bestemd voor de eigenaren van de nieuwe woningen. Een beperkt deel van de parkeerplaatsen gebruikt de gemeente om op te heffen parkeerplaatsen aan het Lange Voorhout, te compenseren. De in- en uitrit van de garage ligt aan het Louis Couperusplein.

Voor omwonenden komt er in het eerste kwartaal 2005 een informatieavond over het stedenbouwkundig plan Nieuwe Schoolstraat / Louis Couperusplein.