Gemeente Capelle a/d IJssel

Ongeoorloofd gebruik van gemeentegrond

Het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel heeft op 14 december 2004 de notitie Grenzen stellen aan groen vastgesteld. De gemeenteraad heeft vervolgens op 7 februari 2005 kennisgenomen van deze nota en budget beschikbaar gesteld om dit beleid uit te voeren. In de notitie Grenzen stellen aan groen is een voorstel beschreven voor een nieuwe aanpak voor het terugvorderen van het openbare groen dat door bewoners, zonder toestemming van de gemeente, in gebruik is genomen. Daarbij is nu onderscheid gemaakt tussen de aanpak bij huur- en koopwoningen. Bij het bepalen van de aanpak bij huurwoningen is ook woningbouwcorporatie Com·wonen nauw betrokken.

In de gemeente Capelle aan den IJssel is op veel plaatsen openbaar groen, zonder toestemming van de gemeente, door bewoners in gebruik genomen. Meestal is met deze gemeentegrond de tuin uitgebreid. Naar schatting is dit het geval bij 1.000 woningen. Het gaat daarbij zowel om huur- als koopwoningen.

De gemeente wil de eigen grond graag terug om daarmee de groenstroken in de wijken weer in de oorspronkelijke staat te herstellen. Over de wijze waarop de gemeente dit moest aanpakken is lang gepraat met Com·wonen, bewonersgroepen en raadsleden. Hieronder leest u het beleid en de aanpak, die hieruit is ontstaan.

Huurwoningen

Beleid: Huurders mogen gebruik blijven maken van het stuk gemeentegrond tot verhuizing, met een maximumduur van 15 jaar. Huurders kunnen hiermee voorlopig van hun tuin blijven genieten. Degenen die er over 15 jaar nog wonen, moeten dan ontruimen. Zij kunnen hiermee rekening houden door de laatste jaren geen grote investeringen meer te doen in de tuin. Voor huurwoningen met een kleine tuin bestaat onder voorwaarden de mogelijkheid de tuin definitief te vergroten tot een tuindiepte van 8 meter. Er moet dan wel 3 meter afstand tot een achterliggend voetpad en 5 meter tot een weg overblijven en er mogen geen kabels of leidingen in de grond liggen. Com·wonen koopt deze grond dan van de gemeente.

Aanpak: Voor huurwoningen van Com·wonen is de afspraak gemaakt dat de tuingrens wordt gecontroleerd, zodra een huurder van een benedenwoning met tuin vertrekt. Wanneer blijkt dat de tuin te groot is, wordt de tuin tot de kadastrale grens teruggebracht. De tuinen bij woningen die over 15 jaar nog steeds door de huidige bewoners worden bewoond, worden dan in één keer allemaal aangepast.

Koopwoningen

Beleid: Eigenaren van koopwoningen moeten hun tuin terugbrengen tot de kadastrale grens, tenzij het Groenstructuurplan ruimte biedt tot aankoop. In de gedetailleerde uitwerking van het Groenstructuurplan per wijk is nauwkeurig de functie van elk stukje groen in Capelle beschreven. Openbaar groen dat tot de groenstructuur behoort, wordt niet verkocht. Alleen groen dat is aangemerkt als algemeen blokgroen en voldoet aan de overige verkoopcriteria kan worden verkocht. Ook geldt dat in situaties waarbij in hetzelfde blok al eerder is gekocht en dat nu niet meer mogelijk is vanwege de groenstatus, de bewoners tóch kunnen kopen. Voorwaarde is ook hier dat voldaan wordt aan de overige verkoopcriteria.

Een onafhankelijke commissie wordt in het leven geroepen onder leiding van de Gemeentelijke Ombudsman, met als doel het beleid en de procedures te toetsen op zorgvuldigheid. In deze commissie zullen alleen die gevallen worden behandeld waarover uiteindelijk een meningsverschil blijft bestaan.

Aanpak: Voor koopwoningen is het de bedoeling om in 3 jaar bij alle woningen te controleren of de afmetingen van de tuin volgens de grenzen zijn, die het Kadaster hanteert. Als dit niet zo is, dan zal de gemeente de grond terugvorderen. Er wordt per wijk opgetreden, te beginnen in de wijkenOostgaardeenSchollevaar.Tevenszullen incidentele situaties in overige wijken worden aangepakt.