Dienstenbond CNV

CNVers vinden voorstellen Arcadis niks
16-02-2005

CNV-leden hebben massaal gereageerd op de oproep om hun mening te geven over de CAO-voorstellen van Arcadis. En die mening is over het algemeen negatief.

Goed beargumenteerd heeft u aangegeven wat u van de nieuwe voorstellen van uw werkgever vindt. Hieronder treft u een bloemlezing aan:

Deel medewerkers uit de CAO halen

Hierover zijn de leden het eens: dit is geen goed idee. Belangrijkste argument is dat er dan in feite een tweedeling ontstaat binnen de medewerkers (een deel van de medewerkers valt onder de CAO en een ander deel niet). Het gevaar dat mensen alleen voor zichzelf gaan opkomen en het collectieve belang van Arcadis over het hoofd zien, wordt gevreesd. Verder is men bang dat medewerkers met een grote mond betere arbeidsvoorwaarden voor elkaar gaan krijgen dan degenen die dat minder goed kunnen. Zo ontstaat ook binnen de boven-CAOers weer een tweedeling. Niet iedere medewerker is even assertief en ondernemend!

Punt is ook dat Arcadis altijd werkt met een budget voor arbeidsvoorwaarden. De leden zijn bang dat een groot deel van de koek verdeeld gaat worden tussen een relatief beperkt aantal medewerkers. En dat is onwenselijk.

Performance management

In feite is de algehele reactie: een nieuwe baas en weer een nieuw systeem. Wie zit daarop te wachten? Natuurlijk is het goed om de belangen en doelen van de organisatie en de medewerkers op elkaar af te stemmen, maar dat levert ook weer extra administratieve belasting op.

Bovendien is men bang dat bij bepaalde functies gekunsteld doelen geformuleerd moeten worden die in de praktijk niet veel zoden aan de dijk zetten.

Tot slot vindt een deel van de leden dat op hun eigen positie weinig mogelijkheden zijn om het eigen werk te beïnvloeden. Als er geen aanbod is van het werk waar je je performance in wilt laten groeien, zul je je echt moeten inzetten voor je overige werk.

Koppeling beloning en beoordeling

Hierover wordt genuanceerd gedacht. Voor een deel vinden de leden het goed dat het bestaande systeem tegen het licht wordt gehouden. Leidinggevenden krijgen in een vroegtijdig stadium de loonruimte op en met deze zak geld moeten zij hun medewerkers beoordelen. Dat wordt schipperen, omdat daardoor niet ontkomen wordt aan het minder beoordelen van medewerkers om zo binnen het budget te blijven en dat tast de objectiviteit van de beoordeling aan.

Veel eenvoudiger zou het zijn om leidinggevenden de bevoegdheid te geven meerdere stappen/periodieken te laten geven bij zeer goed functionerende medewerkers.

Medewerkers zijn wel gesteld op duidelijkheid bij de beoordeling. Van tevoren weten op welk percentage je recht hebt bij een bepaalde beoordeling. Dat moet zo blijven!

Vakantiedagen terugbrengen

De leden zien hier de relevantie niet van in. Veel medewerkers hechten aan hun vrije tijd. Zij hebben deze dagen juist nodig om zich gedurende de periode dat zij op hun werk aanwezig zijn, optimaal in te zetten voor Arcadis.

Verder wordt aangegeven dat met name ouderen prijs stellen op meer vrije tijd. Wordt dat beperkt, dan vreest men dat het ziekteverzuim zal toenemen.

Daarnaast geven de leden aan dat het juist verstandig van de directie zou zijn om arbeidsvoorwaarden deels door de medewerkers zelf te laten invullen. En dat kan prima volgens de huidige CAO in combinatie met het keuzesysteem (dagen kopen of verkopen).

Conclusie

Leden maken zich grote zorgen over de voorgenomen plannen. Het levert onrust binnen Arcadis op en het ondermijnt de gedachte dat alle medewerkers zich samen inzetten voor één groot en sterk Arcadis.

Bovendien is het algehele gevoel: voor wie doen we dit? Het lijkt erg gericht op de korte termijn en Arcadis heeft blijkbaar alleen oog voor het belang van de aandeelhouders.

Hoe verder?

Eind februari / begin maart zullen de eerste onderhandelingen gevoerd gaan worden met de directie van Arcadis Nederland. Uiteraard zal ik u op de hoogte houden van de vervolgstappen. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055 577 26 40) of per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl

Tot 26 februari ben ik overigens afwezig.