Dienstenbond CNV

Nog geen resultaat onderhandelingen Sociaal Plan UWV 16-02-2005

De afgelopen week is er weer druk onderhandeld over het nieuwe Sociaal Plan voor UWV. De bonden hebben in gezamenlijkheid een stevige inzet gekozen, zie hiervoor ook onze info van 4 februari 2005. Wij vinden namelijk niet dat onze leden het slachtoffer moeten worden van de politieke weerbarstigheden. De rekening voor het Sociaal Plan moet dan ook in Den Haag worden gelegd.

Wij hebben uitvoerig de plaatsingsregels doorgesproken en het ziet er naar uit dat wij onze doelstelling van heldere en objectieve regels voor het bepalen van boventalligheid kunnen bereiken.

Het behoud van de bestaande zoektermijnen en salarisgaranties hebben wij tot hoogste prioriteit benoemd. De zoektermijnen zijn zo belangrijk omdat de toekomst van de WW onvoorspelbaar is en men door de zoektermijnen zo lang mogelijk buiten een uitkeringsituatie kan blijven. Met name door de combinatie met goede outplacement en een vertrekstimuleringsregeling kan zo een werk naar werk Sociaal Plan worden gerealiseerd.

Aan de kant van UWV begint men zo langzamerhand door te krijgen dat er best wat in onze voorstellen zit. Maar wij zijn er nog niet uit. De verwachting van de CNV Dienstenbond is dat er eind maart 2005 een concreet Sociaal Plan zal liggen. Eerder blijft uiteraard een optie.

Door de vakorganisaties is uitvoerig gezocht naar een mogelijkheid om de bestaande ouderenregeling uit te breiden en zonodig te verlengen. Wij zien ons echter geconfronteerd met een nieuwe pensioensituatie die de mogelijkheden voor een ouderenregeling op basis van prepensioen ernstig bemoeilijkt dan wel onmogelijk maakt. Dit maakt eens te meer duidelijk dat voor oudere medewerkers de zoektermijnen zoals die nu in het Sociaal Plan staan gehandhaafd moeten blijven.

Wel blijft de in december 2004 afgesproken ouderenregeling in ieder geval bestaan.

Een goed Sociaal Plan komt er niet zomaar. Daarvoor is een goede en stevige positie van de CNV Dienstenbond een vereiste. Overtuig daarom uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap en maak hem of haar lid. Dat kan onder andere via www.cnvdienstenbond.nl.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl

KANS
Een Sociaal Plan is bedoeld voor opvang van de gevolgen van een reorganisatie. Bij UWV zal uiteindelijk meer dan de helft van het personeel zijn of haar baan verliezen. Het is dan het verstandigst om als individuele werknemer de reorganisatie voor te zijn. Om u te ondersteunen in uw loopbaan biedt de CNV Dienstenbond aan haar leden loopbaanadvies via ons Adviesbureau KANS. Kijk hiervoor op www.adviesbureaukans.nl, bellen kan ook op 023-5629377.