Dienstenbond CNV

Grote opkomst ledenvergadering Maetis arbo met duidelijke conclusies 16-02-2005

Op 14 februari 2005 hebben wij (CNV Dienstenbond, ABVAKABO FNV en De Unie Zorg en Welzijn) een gezamenlijke ledenvergadering over de ontstane situatie bij Maetis arbo gehouden. De aanwezige leden hebben unaniem hun vertrouwen in en steun aan de vakbonden uitgesproken. Tevens hebben zij zich bereid gevonden om tot acties over te gaan, opdat wij uit de ontstane impasse kunnen komen met een uiteindelijk doel weer aan onderhandelingstafel bij Maetis te schuiven. Ook zijn harde uitspraken, kritische op- en aanmerkingen geplaatst omtrent (het functioneren) van de Ondernemingsraad van Maetis (OR). Al met al heeft geresulteerd in het oprichten van een actiecomité (een groep mensen van de aanwezigen die vastberaden zijn) om acties bij en rondom Maetis te gaan voorbereiden, organiseren en (mede)uitvoeren. Uiteraard hebben wij u allen hierbij nodig. Vooruitlopend op het weerbericht kondigen wij nu al een hete lente dan wel zomer bij Maetis aan.

Het is allemaal begonnen met de mededeling van de directie van Maetis arbo het contact met de vakbonden te verbreken. Maetis denkt het gemakkelijker te kunnen regelen zonder bemoeienis van kritische vakbonden en zonder gezeur over het goed regelen c.q. verbeteren van arbeidsvoorwaarden dan wel over het goed opvangen van de sociale gevolgen voor de door een reorganisatie getroffen werknemers. Klaarblijkelijk wil Maetis de "lastige" vakbonden vervangen door een andere (soepelere, makkelijkere en het liefst geen nee zeggende) overlegpartner. Wij als vakorganisaties denken dat zij mede gelet op de timing van deze stap dat Maetis midden in een groot herstructureringstraject zit en verschillende reorganisaties c.q. outsourcingen heeft aangekondigd waarbij grote aantallen werknemers hun (zekerheid op een) baan en/of (een deel van) hun arbeidsvoorwaarden dreigen te raken- het vooral goedkoper wil maken. Hiervoor zult u als werknemer de prijs moeten betalen. Dat kunnen en zullen wij niet accepteren.

Op initiatief van de CNV Dienstenbond is er contact over die verslechte relatie tussen Maetis en vakbonden gelegd. Met het Dagelijks Bestuur van de OR (DB) hebben wij op 3 februari jl. hierover gesproken. Aan het DB is gevraagd wat haar mening is en of zij het goed vindt dat de vakbonden niet meer als overlegpartner worden aangemerkt. Het DB kon geen uitspraak over doen zonder eerst met de voltallige OR te spreken. Eén week later heeft de OR haar mening telefonisch laten weten, namelijk dat zij zich afzijdig houdt van dat conflict. Hoewel de OR uiteraard vrij is om haar standpunt over allerlei zaken te bepalen, vinden wij dat hiermee een totaal verkeerd signaal richting de directie van Maetis arbo werd gegeven. Als OR dien je de belangen van het bedrijf alsook van het personeel (haar achterban) nooit uit het oog verliezen. Door zich afzijdig te houden in zon conflict riskeer je dat het personeel het kind van de rekening wordt dan wel vergroot je de onrust, onzekerheid tussen de werknemers (achterban). Daarnaast kan dat tot gevolg hebben, zoals nu het geval is, dat acties door de vakbonden, leden en werknemers bij en rondom Maetis zouden worden gevoerd, hetgeen een behoorlijk negatieve uitstraling binnen en buiten Maetis naar de klanten toe kan hebben. Al met al kan dit niet goed zijn voor het bedrijf, evenmin voor het personeel.

N.B.: Wij herhalen hierbij ons advies aan iedereen die in een reorganisatie- c.q. outsourcingstraject zit om geen stappen te nemen of papieren te ondertekenen alvorens daarover met zijn vakbond te overleggen. Onze juristen c.q. bestuurders zullen u stapsgewijs begeleiden in ieder individueel en/of collectief traject.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon 010 - 265 11 11 of per e-mail: rotterdam@cnvdibo.nl.