Gemeente Beuningen


Koopzondagen en winkeltijden

Koopzondagen
Jaarlijks wordt door het college van burgemeester en wethouders het aantal koopzondagen vastgesteld voor winkels in de gemeente Beuningen. In de vergadering van 12 september 2000 heeft de gemeenteraad van Beuningen bepaald dat voor Shoppingpark `De Heuve' en Tuincentrum Bull te Beuningen op jaarbasis maximaal twaalf zondagen worden vastgesteld waarbij de winkels hun deuren mogen openen voor het publiek. Voor de andere gedeelten van de gemeente geldt een vrijstellingsmogelijkheid van zes zondagen per jaar.

Helaas wordt de laatste tijd met regelmaat door ons geconstateerd dat diverse bedrijven de deuren openen voor het publiek op zondagen die niet zijn vastgesteld als koopzondag. Ondanks dat deze winkels bij overtreding door ons afzonderlijk worden aangeschreven willen wij middels deze publicatie benadrukken dat het niet toegestaan is voor winkels om buiten de vastgestelde zondagen de deuren voor het publiek te openen!

Heb ik als winkelier een stem ten aanzien van de koopzondagen? Jaarlijks worden alle belanghebbende partijen door het college aangeschreven met het verzoek om voorkeursdata van (koop)zondagen door te geven. De voorkeur van ondernemers in het centrum van Beuningen en Shoppingpark `De Heuve' wordt opgegeven via de
Ondernemersverenigingen. Uiteindelijk wordt er door het college een besluit genomen over de vast te stellen (koop)zondagen. Behalve dat de belanghebbenden hierover in kennis worden gesteld, worden de (koop)zondagen ook gepubliceerd op de gemeentepagina.

De winkeltijden
Volgens de regels van de Winkeltijdenwet mogen bedrijven dagelijks (met uitzondering van de zondag) hun deuren openen tussen 06.00 en 22.00 uur. Helaas wordt vrij regelmatig geconstateerd dat diverse winkels de deuren openen tussen 22.00 en 06.00 uur, in het kader van een winkelactie. Op grond van de Winkeltijdenwet is het echter verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben op werkdagen voor 06.00 uur en na 22.00 uur. Een ontheffing hiervoor is volgens de Verordening Winkeltijden gemeente Beuningen alleen maar mogelijk bij gelegenheden van zeer bijzondere aard.

Wat is een gelegenheid van zeer bijzondere aard?
* de opening van een nieuwe winkel;

* overname van een bestaande winkel door een nieuwe eigenaar;
* heropening van een winkel na een ingrijpende verbouwing of
* het vieren van een erkend jubileum (bestaan 12½ jaar, 25 jaar, 40 jaar, etc.).

Ook ten aanzien van dit onderwerp willen wij benadrukken dat winkelacties, etc. niet vallen onder gelegenheden van zeer bijzondere aard, waardoor het niet is toegestaan de winkel tussen 22.00 en 06.00 uur open te hebben voor het publiek.

Wat als een winkel wel de deuren opent?
Wanneer een winkel, ondanks de in de Winkeltijdenwet gestelde verboden, toch op een niet aangewezen zondag of op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur het bedrijf open houdt voor het publiek dan zal de gemeente handhavend optreden. Dit houdt in dat de politie de bevoegdheid heeft om de winkel te sluiten en een proces-verbaal uit te schrijven. Tevens heeft de gemeente de bevoegdheid een dwangsom op te leggen om verdere overtreding te voorkomen.

Informatie
Indien u omtrent het onderwerp koopzondagen en/of winkeltijden nadere informatie wilt hebben dan kunt u hierover telefonisch contact opnemen met de afdeling Publiekszaken, telefoon 024-6780800.