Team Heiner

Roy Heiner en Alex Breuseker veelbelovend in wereldkampioenschap Star

Door: Team Heiner Op: 16-2-2005 - 11:59

In Buenos Aires, Argentinië, vindt deze week het wereldkampioenschap Star zeilen plaats. Roy Heiner en Alex Breuseker vormen de enige Nederlandse inschrijving in het 52-boten tellende veld. De start van team Heiner/Breuseker was goed. Na drie wedstrijden bezette het zeilduo de vijfde plaats in het tussenklassement. Een diskwalificatie voor een te vroege start in de vierde wedstrijd leverde echter het niet gewenste maximaal aantal punten op, waardoor de zeilers zakten naar een voorlopig zeventiende plaats. Vandaag wordt er niet gevaren. Donderdag en vrijdag vinden respectievelijk de vijfde en zesde wedstrijd plaats, waarmee het kampioenschap wordt besloten.

Heiner is blij met de voorlopige resultaten tijdens het wereldkampioenschap in de Star. 'We zitten iedere wedstrijd tot nu toe bij de top tien, dat is een goed teken.' Team Heiner/ Breuseker kende een relatief korte voorbereidingstijd in de aanloop naar het WK en erkent dat bootsnelheid en bootbeheersing nog veel energie kosten. 'In zo'n sterk veld als de Star, telt dat enorm. We moeten erg hard werken om met de top mee te kunnen komen, maar desondanks zitten we er iedere keer wel bij. Het belangrijkste is dat we hier veel leren. We zien hier de mogelijkheden, dat is motiverend', aldus Heiner vanuit Argentinië.

Podiumkansen
Hoewel het er in het begin heel veelbelovend uitzag, zijn met de diskwalificatie in de vierde wedstrijd de kansen op een podiumplaats nagenoeg verkeken. Het volledige kampioenschap telt zes wedstrijden, waarbij iedere deelnemer zijn slechtste resultaat mag wegstrepen. Met wegneming van die diskwalificatie, blijft voor team Heiner/ Breuseker in ieder geval een 3e, 7e en 10e plaats staan. Dat is goed voor een hoge klassering binnen de top tien, maar waarschijnlijk teveel voor een resultaat bij de eerste drie. 'Dan moeten dingen wel ineens heel raar gaan lopen', aldus trainer/ coach Maurice Paardenkooper. Paardenkooper stemt zich eveneens tevreden met de aansluiting van zijn team bij de top in het Starveld. 'We hebben de laatste drie weken voorafgaand aan het WK keihard gewerkt. Het dubbele aantal uren gedraaid van de andere teams om ons heen. Dat moest ook wel, want in de periode hiervoor konden we minder tijd vrijmaken voor de Star.' Een plek bij de eerste vijftien zou haalbaar moeten zijn, waren de inschattingen van Paardenkooper voorafgaand aan het WK. Paardenkooper: 'Wat dat betreft heb ik mijn verwachtingen al naar boven bijgesteld. Onze joker hebben we met die diskwalificatie ingezet, de laatste twee wedstrijden kunnen we ons geen fouten meer permitteren.'

Perfecte omstandigheden
De omstandigheden om te zeilen in Buenos Aires zijn fantastisch. Ieder dag mooi weer en een perfecte wind. Op de eerste wedstrijddag van het wereldkampioenschap Star stond er zelfs een flinke wind van rond de 20-22 knopen (windkracht 5 à 6). De dagen erna begonnen rustiger, maar de wind nam gedurende de dag steeds een beetje toe tot een matige wind rond kracht 4. Maurice Paardenkooper: 'We starten iedere dag pas om 15.00 uur lokale tijd. Dat heeft te maken met de zeewind, die dan opkomt. Het water hier is heel ondiep en er staat een beetje stroom. Bij elkaar maakt dat het water klotsig, vele malen meer dan bijvoorbeeld op het IJsselmeer'. Gezien de resultaten van team Heiner/ Breuseker liggen de omstandigheden de mannen in ieder geval niet slecht.

Het klassement in de Star wordt voorlopig aangevoerd door het Franse duo Rohart/ Rambeau, gevolgd door de gouden medaillewinnaars in Athene Grael/ Ferreira (Brazilië) en het Zweedse team Loof/ Ekstrom. Opvallend is de vijfde plaats in het tussenklassement van de Braziliaan Robert Scheidt. Scheidt won in Athene nog de Olympische gouden medaille in de eenpersoons Laserklasse en laat op het WK Star zien zich ook in een andere klasse te kunnen meten met de sterksten. De Starklasse wordt in de zeilwereld gezien als de koningsklasse onder de mannen. De deelnemers vertegenwoordigen al jaren een zeer groot aantal wereldtitels en Olympische medailles, wat de competitie onderling bijzonder aanlokkelijk maakt. Vrijdag 18 februari wordt bekend wie zich de nieuwe wereldkampioen Star mag noemen.