Gemeente Breda

Coaches bieden hulp aan gezinnen met problemen

Ouders goed gecoördineerde hulp bieden bij het oplossen van problemen in hun gezin. Dat is de taak van de gezinscoaches, die sinds vandaag officieel aan het werk zijn in de Bredase wijken Heuvel, Tuinzigt en Westeinde. Wethouder Marja Heerkens gaf vanochtend in het Stadskantoor het officiële startsein van het project Gezinscoaching.

Wijkverpleegkundigen en maatschappelijk werkers gaan in de drie wijken als coach aan de slag om gezinnen bij dreigende problemen te ondersteunen. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met geldzorgen, maar ook met de gevolgen van verslaving, criminaliteit of huiselijk geweld. De gezinscoaches zijn zelf verantwoordelijk voor de resultaten van hun werk. Zij kunnen de hulp inroepen van het Expertteam, dat bestaat uit hulpverleners die gespecialiseerd zijn in het oplossen van de moeilijkste problemen. De zeven coaches oefenen hun functie voorlopig uit tot september, daarna is er een evaluatie.

De gemeente werkt samen met Thuiszorg Breda en het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn (IMW). Het is de bedoeling dat de gezinscoach in overleg met de ouders een plan maakt om hun problemen op te lossen. De coach is de centrale persoon die de hulp coördineert en begeleidt. Gezinscoaching kan ook van belang zijn als gezinnen al lange tijd kampen met diverse problemen, hierdoor te maken hebben met verschillende hulpverleners en zelf de situatie niet meer overzien. De coach kan ouders helpen weer zoveel mogelijk de regie over hun eigen gezinssituatie te krijgen.

Samen starten
Breda kent sinds 2003 het project Samen Starten in de wijken Heuvel, Tuinzigt en Westeinde. Samen Starten geeft een beeld van de risico's die kinderen van 0 tot 2 jaar in hun ontwikkeling lopen door (dreigende) problemen in hun gezin. Door de inzet van de gezinscoaches laat het gemeentebestuur zien signalering alleen niet genoeg te vinden, maar concrete stappen te willen zetten om oplossingen te bieden.

Breda, 16 februari 2005