Gemeente Zevenaar


Geen stijging belastingopbrengst voor 2005

woning 2.JPG

De samenvoeging van de gemeenten Angerlo en Zevenaar heeft uiteraard gevolgen voor de heffing van de verschillende gemeentelijke belastingen. Voor de totale opbrengst van de gemeentelijke belastingen voor het jaar 2005 hebben de gemeentebesturen van de beide voormalige gemeenten en ook van de nieuwe gemeente Zevenaar gekozen voor het hanteren van de zogeheten nullijn. Een oplossing die niet meer inkomsten voor de gemeente oplevert. De totale belastingopbrengst blijft dus gelijk.

Eind februari 2005 valt bij het merendeel van de Zevenaarse huishoudens het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen c.q. WOZ-beschikking 2005 op de deurmat.

Aanslag en beschikking
De gemeente verstuurt de WOZ-beschikking niet meer als een afzonderlijk biljet. Het is voortaan één (gecombineerd) biljet met de aanslagen gemeentelijke belastingen. Op basis van de nieuwe WOZ-waarde wordt het voor 2005 te betalen bedrag aan onroerende-zaakbelasting bepaald.

Tarieven OZB verlaagd
De totale waarde van alle gebouwen in de gemeente Zevenaar is met ongeveer 40% gestegen. Om de eerder genoemde nullijn te handhaven is daarom besloten de tarieven OZB te verlagen. Was de waardestijging voor iedereen gelijk, dan zou iedereen bijna hetzelfde bedrag als vorig jaar betalen. Door de marktwerking stijgt echter nooit elk gebouw evenveel in waarde. Hierop heeft het gemeentebestuur geen invloed. Het gemeentebestuur heeft wel direct invloed op het tarief OZB. De nieuwe OZB-tarieven zijn zo berekend, en dus verlaagd, dat de totale belasting, die alle woningen en bedrijven in 2004 met elkaar opbrachten, in 2005 gelijk blijft (dus budgettair-neutraal). Is een huis of bedrijf meer dan gemiddeld in waarde gestegen, dan betaalt de eigenaar/bezitter meer OZB. De belastingaanslag wordt in dat geval helaas wat hoger. Stijgt de waarde minder dan gemiddeld dan hebben deze belastingbetalers het geluk dat ze hierdoor wat minder OZB gaan betalen.

En toch een hogere aanslag van minimaal 45!!!! Het totaalbedrag van de gemeentelijke belastingaanslag 2005 is voor de meeste huishoudens toch hoger dan het bedrag van 2004. Dit komt vooral omdat het rijk de lokale lastenverlichting van 45,38, de zogenaamde Zalmsnip, per 2005 heeft wegbezuinigd. De gemeente Zevenaar, en ook de gemeente Angerlo, hebben dit bedrag ieder jaar in mindering gebracht op de aanslag gemeentelijke belastingen. Nu dit niet meer mogelijk is, betekent dit voor ieder huishouden een lastenverzwaring van 45,38. Deze afschaffing is een rijksmaatregel.