FNV

Convenant: reïntegratie van duizend uitzendkrachten

De uitzendbranche wil in de komende twee jaar samen met het UWV duizend (ex-)arbeidsongeschikte uitzendkrachten weer aan het werk helpen. Dat staat in het arboplusconvenant dat onder andere FNV Bondgenoten met de branche heeft afgesloten.
Het gaat om mensen die na een herkeuring weer (gedeeltelijk) aan de slag kunnen. Ook arbeidsongeschikte uitzendkrachten die geen herkeuring hebben ondergaan kunnen zich, als ze dat zelf willen, melden voor bemiddeling naar een baan.

Het arboplusconvenant is ondertekend door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het UWV, ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), CNV Dienstenbond, De Unie en dus FNV Bondgenoten. Er wordt 3,6 miljoen euro in het convenant geïnvesteerd. De helft daarvan is afkomstig van het ministerie, de andere helft komt voor rekening van de sociale partners. Het convenant loopt tot 1 januari 2007 en sluit aan bij het eerder gesloten convenant in de branche om ziekteverzuim en de instroom in de WAO van uitzendkrachten terug te dringen.

De partijen verwachten dat de komende tijd ongeveer 4000 uitzendkrachten die nu in de WAO zitten, na een herkeuring weer (gedeeltelijk) aan de slag kunnen. Uitzendbureaus willen al deze mensen die zichzelf melden, uitnodigen voor een gesprek om te kijken wat hun mogelijkheden zijn. Vervolgens proberen de uitzendbureaus hen samen met het UVW zo goed mogelijk aan de slag te helpen.

Als het convenant leidt tot een succesvolle aanpak, kunnen uitzendbureaus in de toekomst misschien ook bemiddelen voor (ex-)WAO'ers uit andere sectoren.

Meer informatie over het convenant is te vinden op de website over het convenant