PERSBERICHT - 2005-02-16

Warme golfstroom zorgt hele jaar voor kleurrijke, weelderige natuur

Zuid-Engels tuinenparadijs in kaart gebracht

De Engelse graafschappen Cornwall & Devon vormen voor tuinliefhebbers een waar paradijs. Het subtropische klimaat zorgt van het vroege voorjaar tot het late najaar voor een weelderig en kleurrijk natuurschouwspel. De nieuwe Tuinenkaart, die de VVVs van Cornwall & Devon uitgeven, leidt bezoekers langs 32 van de mooiste en meest bijzondere tuinen en parken. De kaart is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

De warme Golfstroom langs de kusten van de twee regios in het zuidwesten van Engeland geven de tuinen een extra dimensie. Eeuwen geleden brachten zeevaarders uit alle windstreken exotische planten, bloemen, struiken en bomen mee. Ze bleken in het zachte klimaat prima te gedijen.

Zo vertoont de flora in Cornwall & Devon sporen uit China, Nepal, Indonesië, Japan, de Bermuda-eilanden en het Zuid-Amerikaanse Andes-gebergte.

Enorme variatie
In de loop der tijden ontstond een enorme variatie aan tuinen en parken in Cornwall & Devon. Met een sterke opleving in de laatste decennia, omdat zowel overheden als particulieren investeren in renovatie en onderhoud. Het aanbod loopt uiteen van klassieke Victoriaanse tuinen tot subtropische jungleparken. Van strak aangelegde beeldentuinen rond statige landhuizen, tot wilde bostuinen langs de oevers van een rivier. Van kleine privé-tuinen tot uitgestrekte tuinlandschappen.

Stuk voor stuk zijn ze vier jaargetijden lang de moeite van een bezoek waard, om te wandelen en te genieten van de vele kleuren, geuren en groeiwijzen. De gratis Tuinenkaart is een afspiegeling van de grote verscheidenheid aan groene attracties. De overzichtelijke kaart geeft van iedere tuin een korte beschrijving, plus gegevens over openingstijden, entreeprijzen en websites.

Hollands spoor Het centrum van de Engelse tuinencultuur ligt in St. Austell in Cornwall. Daar bevinden zich The Lost Gardens of Heligan en het Eden Project. Het eerste is een 80 hectare groot tuinenpark, met o.a. moestuinen, lusthoven, subtropische jungle en oude moeraslandschappen. De tweede is een overdekt ecocentrum, gebouwd in een 50 hectare grote kleiput. Onder het dak treft de bezoeker twee gigantische biosferen: regenwoud en mediterrane flora. Brein achter beide natuurprojecten is de Nederlander Tim Smit, die mensen bewust wil maken over hun relatie met de natuur. Meer informatie: www.heligan.com, www.edenproject.com

Hollands spoor
De tuinenliefhebber stuit ook in het noorden van Devon op een Hollands spoor: de Nederlanders Rinus en Aniet van de Sande openden in 1997 het Broomhill Art Hotel met een beeldentuin met circa 300 kunstwerken. De tuin ligt rond een klein meer in een beboste vallei. Een ideale plek om kunst en natuur met elkaar te verenigen. Meer informatie: www.broomhillart.co.uk.

Aanvragen
De nieuwe Tuinenkaart van Cornwall & Devon is gratis op te vragen bij Visit Britain in Stadhouderskade 2, 1054 ES Amsterdam, of telefonisch: 020 6890002 of per e-mail: nl@visitbritain.org.

Festival
Van 1 maart t/m 31 mei vindt The Cornwall Spring Gardens Festival plaats. Met in veel tuinen en parken: speciale evenementen en activiteiten. Meer informatie: www.gardensincornwall.com.

Bij de foto's:
Boven: De 'Giant' in The Lost Gardens of Heligan Onder: Overzicht van hetr Eden Project, met onder de twee koepels rechts de 'biosferen'.

Noot aan de redactie (