Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 februari 2005


Vragen van de leden Hamer en Stuurman (beiden PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën


over de Wet kinderopvang en de Belastingdienst


1.


Waarom krijgen ouders die hun aanvraag voor een tegemoetkoming in de kinderopvang te laat hebben ingediend in februari, slechts 1/11 deel van de tegemoetkoming in plaats van 2/12 deel?


2.


Hebt u berichten gekregen van ouders die hierdoor in financiële problemen zijn gekomen? Zo ja, wat hebt u hieraan gedaan of gaat u hieraan doen? Bent u het met ons eens dat het juist de bedoeling is van de tegemoetkoming om ouders niet in de problemen te brengen?


3.


Zijn er gegevens bekend over het aantal ouders waarvan werd verwacht dat zij een aanvraag voor tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang zouden doen en dit niet hebben gedaan en de redenen daarvoor? Zo nee, zijn er dan gegevens bekend over uitval en de redenen voor deze uitval bij kinderopvanginstellingen?


4.


Klopt het dat er problemen zijn met de bereikbaarheid van de afdeling bij de Belastingdienst die zich bezighoudt met kinderopvang, zoals wij kunnen opmaken uit de klachten die binnenkomen bij ons Meldpunt Kinderopvang ? Zo ja, waar bestaan deze problemen uit en hoe worden deze opgelost?


5.


Wat is uw reactie op het feit dat veel ouders melden dat de Belastingdienst hen informeert dat, wanneer zij dit jaar werkloos (zijn ge-)worden, zij geen recht hebben op een tegemoetkoming in de kinderopvang?


6.


Kan een ouder met een werkende partner die op 1 januari 2005 werkloos is, maar wel verwacht dit kalenderjaar een baan te vinden, aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang? Zo ja, kunnen zij dan ook aanspraak maken op een tegemoetkoming van het ontbrekende werkgeversdeel? Zo nee, waarom niet?


7.


Bent u van mening dat de informatievoorziening/voorlichting van onder andere de Belastingdienst over de Wet kinderopvang en dan speciaal op het gebied van deze wet en werkloosheid aanzienlijk verbeterd moet worden? Zo ja, hoe gaat u dat aanpakken? Zo nee, waarom niet?


8.


Bent u van mening dat het veel meer duidelijkheid zal geven en onzekerheid zal wegnemen, als de motie-Douma over het treffen van een regeling vergelijkbaar aan de regeling voor de doelgroep uitkeringsgerechtigden in een reïntegratietraject, wordt uitgevoerd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wordt de regeling dan vormgegeven?


Het Meldpunt Kinderopvang is een initiatief van FNV, PvdA en Groen Links.


29800 XV nr. 38