D66

De Jonge Democraten en het CDJA, de jongerenorganisaties van D66 en het CDA, hebben dinsdag 15 februari een stoel het hoofdgebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) binnengedragen. Met deze actie eisen de organisaties een 'jongerenzetel' in de SER. Deze zetel moet tegenwicht bieden aan het 'hoge ouderengehalte' in de raad. De jongeren hebben aan alle leden van de SER een brief gestuurd waarin zij vragen dat de leden steun verklaren aan de instelling van een jongerenzetel.

Jan Paternotte, voorzitter van de JD: ,,De SER heeft na het sociaal akkoord alleen maar adviezen gegeven die ongunstig zijn voor jongeren, omdat ze niet toekomstgericht zijn. Het is niet toevallig dat vooral de verouderde vakbonden hierin hun stem hebben gehad. Hoog tijd dus voor een jongerenzetel.'' Voorbeelden van korte-termijnadviezen noemt Paternotte het advies om de AOW-gerechtigde leeftijd kost wat kost in stand te houden en de kortdurende WW af te schaffen. Paternotte: ,,De kortdurende WW is heel belangrijk voor een flexibele economie als de Nederlandse, zeker voor mensen die net de arbeidsmarkt betreden.''

Jan Paternotte heeft eerder met Ronald van Bruchem, voorzitter van de CDA-jongeren, in 'het Parool' een opinieartikel gepubliceerd waarin zij het ondemocratische karakter van de SER aanvallen. Met een jongerenzetel willen ze meer balans brengen tussen belanghebbenden en vertegenwoordigers. 'Bij het bespreken van lange termijnbeleid behoort ook de toekomst aan tafel te zitten', aldus de voorzitters.

Jongeren nemen SER gebouw in

De actie voerdende voorzitters van de jongerenorganisaties van D66 en CDA dragen de jongerenzetel het SER-gebouw binnen.

15-2-2005 16:42