Gemeente Capelle a/d IJssel

Monumentenschildjes voor Capelse monumenten

Wethouder J. de Jong bevestigt een monumentenbordje.

Foto: Peter Molkenboer

Op 12 februari 2005 bevestigde wethouder Jan de Jong de eerste monumentenschildjes aan de gemeentelijke monumenten aan de Dorpsstraat
1 en 13. Hij deed dit tijdens een bijeenkomst van de eigenaren van monumenten in Capelle. Na het bevestigen van de eerste schildjes kregen ook de andere aanwezige monumentbezitters het schildje uitgereikt. Met deze actie wil de gemeente de monumenten beter herkenbaar maken in het straatbeeld. Daarmee wordt de waarde, die de monumenten voor Capelle aan den IJssel hebben, onderstreept.

Als onderdeel van het monumentenbeleid is jaarlijks een budget van 25.000- beschikbaar om eigenaren van monumenten te stimuleren tot goed onderhoud. Onderdeel van de stimuleringsmaatregelen is het toekennen van een monumentenprijs van 1.000,- aan een eigenaar die zijn monument fraai heeft gerestaureerd. In 2004 is dat budget niet aangesproken omdat de gemeentelijke monumentenlijst pas in oktober werd vastgesteld. Daarom is het voorstel gedaan om van het budget van de monumentenprijs 2004 de monumentenschildjes te maken, die aan de gevels van de monumenten bevestigd kunnen worden. De schildjes zijn overigens niet alleen beschikbaar voor de 41 aangewezen gemeentelijke monumenten, maar ook voor de in Capelle aanwezige provinciale en rijksmonumenten.