Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle ondertekent regionaal convenant woningbouwafspraken

Ondertekening woningbouwafspraken

Foto ; Gemeente Capelle

Ter bevordering van de doorstroming op de woningmarkt is op woensdag 9 februari 2005 de Overeenkomst woonruimteverdeling stadsregio Rotterdam 2005 ondertekend. Zie voor meer informatie ook elders op deze gemeentepagina.

Minstens 1.000 woningen extra tot 2010

Wethouder Stedelijke Ontwikkeling Jan de Jong heeft op donderdag 10 februari samen met zijn collegas van de regiogemeenten door ondertekening van een convenant afspraken vastgelegd met de stadsregio Rotterdam over het aantal te bouwen woningen in de periode 2005-2010. Capelle aan den IJssel moet in deze vijf jaar minstens 1.000 woningen bouwen. In totaal zullen er in het hele gebied van de stadsregio minstens 38.000 woningen bij komen.

Sociale huurwoningen

Het convenant bevat ook afspraken over de sociale huurwoningvoorraad en sociale woningbouw.

Op 1 januari 2010 zal in Capelle aan den IJssel het aantal sociale huurwoningen minstens op het niveau van 9.350 woningen van 1 januari 2004 moeten zijn. Daarbij is het een taak voor onze gemeente om de komende vijf jaar 40% extra sociale huurwoningen te realiseren. Na een lange, soms felle, discussie met de stadsregio in de afgelopen maanden heeft het Capelse college van burgemeester en wethouders het voor elkaar gekregen deze taakstelling op aangepaste wijze te mogen invullen. Onze gemeente zal in ieder geval minstens 242 nieuwe sociale huurwoningen bouwen binnen bestaande woningbouwplannen. Daarnaast is het streven daar nog eens 60 bovenop te doen in andere nieuwbouw. Uitstel van de sloop van de tweede fase van De Hoven levert nog eens 256 woningen op.

Doorstroming bevorderen
Het college zag weinig heil in 400 (40% van 1.000) nieuw te bouwen sociale huurwoningen. In vergelijking met andere gemeenten heeft Capelle al een forse voorraad goedkope huurwoningen, namelijk 38%. Lang niet al deze woningen worden bewoond door de doelgroep met de lage inkomens waarvoor deze woningen zijn bedoeld. Het is daarom een betere oplossing de doorstroming te stimuleren, zodat de goedkope woningen vrijkomen voor de lagere inkomensgroepen. Daarvoor moet juist gebouwd worden in het middeldure en dure segment en vooral in de koopsector.