Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16 februari 2005, no. 29

Eindhoven pleit voor serieuze aanpak loverboys

De gemeente Eindhoven gaat, samen met landelijke en lokale organisaties de problematiek rondom loverboys in kaart brengen, een plan van aanpak opzetten en een werkconferentie organiseren, Dit alles gebeurt naar verwachting vóór de zomer van 2005.

Dat blijkt uit een miniconferentie Loverboys die onlangs bij de gemeente Eindhoven heeft plaatsgevonden. Met de miniconferentie wil de gemeente meer inzicht krijgen in de aard en omvang van de problematiek en mogelijke oplossingen. Eindhoven heeft steeds vaker te maken met loverboys. Het afgelopen jaar zijn enkele van hen opgepakt.

De term Loverboys klinkt misleidend omdat het hier gaat om een amorele vorm van uitbuiting van kwetsbare meisjes. Nadat een meisje verliefd is geworden op haar loverboy wordt ze gezien als handelswaar en wordt ze onderworpen aan een systeem van mishandeling, onderdrukking en chantage. Vaak belanden deze meisjes voor lange tijd in de prostitutie.

Wethouder Kuppens pleitte tijdens de conferentie voor een brede aanpak ten aanzien van de loverboysproblematiek in Eindhoven. Ze wil dat het voor jonge mannen moeilijk gaat worden om in Eindhoven actief te zijn als loverboy.
Politie en diverse maatschappelijke organisaties zouden samen moeten werken zodat criminelen snel kunnen worden aangepakt. Ook zou de zorg voor slachtoffers verbeterd moeten worden.

De miniconferentie is goed bezocht door organisaties die met de loverboysproblematiek te maken hebben. Veel organisaties hebben hun bezorgdheid uitgesproken. Op kleine schaal zijn al enkele (zorg)netwerken in het leven geroepen en zijn goede ideeën aangeleverd die mogelijk bijdragen aan een brede aanpak.

© 2005 Gemeente Eindhoven