Protestantse Kerk in Nederland


Protestantse Kerk in Nederland hernieuwt lidmaatschap Wereldraad

(16-2-2005)
Het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken heeft de Protestantse Kerk in Nederland officieel toegelaten als lid. Een hernieuwde aanvraag van het lidmaatschap was nodig na de vorming van de Protestantse Kerk, 1 mei 2004, als vereniging van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden. De drie kerken waren tot mei 2004 zelfstandig lid van de Wereldraad van Kerken.

Het Centraal Comité liet naast de Protestantse Kerk nog zeven andere kerken toe als lid. Daarmee komt het totaal aantal kerken dat is aangesloten bij de Wereldraad op 347.

Met de toelating tot de Wereldraad is de Protestantse Kerk in Nederland nu lid van alle grote internationale oecumenische organisaties. Eerder al werd ze toegelaten tot onder meer de Lutherse Wereldfederatie, de Wereldbond van hervormde/gereformeerde kerken (WARC) en de Raad van Europese Kerken (CEC).

De Wereldraad van Kerken is een gemeenschap van ruim 340 kerken, in meer dan 120 landen over de hele wereld. De hoogste instantie van de Wereldraad is de assemblee, die één keer in de zeven jaar bijeenkomt. In de tussenliggende jaren ligt de leiding van de Wereldraad in handen van het zogenoemde Centraal Comité, dat bestaat uit 150 leden uit de lidkerken. Namens de Protestantse Kerk in Nederland is ds. Wies Houweling lid van het Centraal Comité. Het Centraal Comité komt van 15 tot en met 22 februari 2005 bijeen in Genève.
De eerstvolgende assemblee vindt plaats in februari 2006, in de Braziliaanse stad Porto Alegre.