Time : 3:57:08 PM
Date : Wednesday, February 16, 2005
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

MiNa-Raad vraagt meer aandacht voor milieu- en sociaal luik van Europese Lissabon-strategie

Eind maart komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders samen voor de jaarlijkse Lentetop. De evaluatie van de Lissabon-strategie is het centrale thema. Op vraag van Minister-president Leterme bestudeerde de MiNa-Raad de voorbereidende mededeling van de Europese Commissie. De Raad kadert zijn advies daarover binnen het Europese beleid inzake duurzame ontwikkeling en milieu. Gezien de actualiteit schenkt de Raad daarbij in het bijzonder aandacht aan het klimaatbeleid. De MiNa-Raad rekent erop dat de Vlaamse Regering met de conclusies van dit advies rekening zal houden bij het bepalen van zijn standpunt voor de Europese Lentetop.

Drie pijlers van duurzame ontwikkeling

In de mededeling van de Commissie gaat - op het voorwoord na - alle aandacht uit naar economische groei en tewerkstelling. De MiNa-Raad waarschuwt dat een verwaarlozing van de milieupijler nadelig is voor de economie en voor de werkgelegenheid. Het versterken van de synergie tussen de drie pijlers van duurzame ontwikkeling is belangrijk voor de noodzakelijke overgang (transitie) naar duurzame consumptie en productiepatronen. Een innovatief en milieugericht transitiebeleid komt bovendien tegemoet aan de verwachtingen van de Europese burgers. Recente cijfers van de Eurobarometer tonen immers aan dat 63% van de Europese burgers prioriteit geeft aan milieubescherming boven economische competitiviteit. Een beter evenwicht tussen de drie pijlers van duurzame ontwikkeling moet ook tot uiting komen in de toekomstige begroting van de Europese Unie. Het debat daarover staat nu grotendeels in het teken van de recente uitbreiding. De Raad wijst erop dat ook bij de opmaak van de Europese meerjarenbegroting duurzame ontwikkeling en de onderlinge versterking van de drie pijlers de rode draad moet zijn.

Milieutechnologie

De MiNa-Raad stelt vast dat milieu in de mededeling van de Europese Commissie enkel aan bod komt als het om milieutechnologie en milieugerichte innovatie gaat. De Raad vindt milieutechnologie belangrijk maar wijst nadrukkelijk op het doel ervan: het bijdragen aan de absolute ontkoppeling van economische groei en het verbruik van natuurlijke hulpbronnen. Om naast het aanbod ook de vraag naar eco-innovaties te stimuleren, zijn maatregelen nodig om de kosten van milieuschade in de prijzen te 'internaliseren'. Op die manier ontstaat een meer correcte marktwerking die kan leiden tot meer werkgelegenheid en minder milieudruk. Dit als gevolg van de bijdrage die deze maatregelen leveren om de kloof tussen milieubewust denken en milieubewust gedrag te dichten. Het gebrek aan aandacht voor een dergelijk 'vraagbeleid' is volgens de MiNa-Raad het belangrijkste hiaat in de mededeling van de Europese Commissie.

Klimaatbeleid

Met betrekking tot het klimaatbeleid benadrukt de MiNa-Raad dat Europa haar voortrekkersrol moet blijven spelen. De EU kan deze rol geloofwaardig invullen door het invoeren van concrete maatregelen die de 2° C doelstelling kunnen realiseren. De MiNa-Raad wijst ook op het belang van een bredere participatie om een efficiënt klimaatbeleid te kunnen voeren. De beste strategie om dit te bereiken is het tonen van leiderschap en het invoeren van concrete maatregelen.

Bijlage beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be
________________________________________
Meer info:
Luc Goeteyn
02/558.01.42 - luc.goeteyn@minaraad.be

URL: http://www.minaraad.be
Picture: (None)
Attachments: ignace_20050216_155340_92_Att_1.doc

Link to Press Release - NL