Gemeente Groningen

woensdag 16 februari:
Brandveiligheid grote gebouwen in stad Groningen op orde

Voor vrijwel alle gebouwen in de gemeente Groningen die een zogenaamde gebruiksvergunning moeten hebben, is deze afgegeven. Dit betekent dat zij voldoen aan de eisen van brandveiligheid. Het gaat hierbij vooral om panden waar meer dan vijftig personen aanwezig kunnen zijn. De brandweer verstrekt deze vergunningen wanneer het gebouw en het beheer aan diverse eisen voldoen. Ook voert de brandweer regelmatig controles uit. Bij niet-vergunningplichtige gebouwen adviseert de brandweer eveneens over de veiligheid. De afgelopen drie jaar zijn in totaal 681 panden onder de loep genomen. Hiermee is de inhaalslag onder het motto De zorg voor veiligheid handhaven binnen de gestelde termijn en binnen de beschikbaar gestelde middelen afgerond.

De gemeente Groningen heeft in 2001 een plan van aanpak voor de brandveiligheid opgesteld met bovengenoemde titel. Een belangrijk onderdeel hiervan was het wegwerken van de achterstand in het verlenen van gebruiksvergunningen. Daarnaast moest extra aandacht besteed worden aan controles en aan het handhaven van de voorschriften, inclusief het toepassen van eventuele sancties. De brandweer werkt hierbij nauw samen met de Milieudienst en de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, bijvoorbeeld op het gebied van verzameling en beheer van informatie en afstemming van procedures.

Uitvoering
Sinds 1 februari 2003 bestaat er een piketregeling voor brandpreventie-controleurs. Zij zijn 24 uur per dag beschikbaar voor controles, dus ook op feestdagen en tijdens evenementen. Tevens rukken zij uit op signalen van bijvoorbeeld politie, inwoners of andere gemeentelijke diensten. In verband met handhavingstrajecten is bij de afdeling Preventie een parttime jurist aangesteld. Over het algemeen blijft de handhaving beperkt tot kleinere overtredingen. Een aanmaning is doorgaans voldoende wanneer gebreken worden geconstateerd. In enkele gevallen is (de aankondiging van) een bestuursrechtelijke procedure noodzakelijk.

Uitbreiding capaciteit
In 2001 heeft de raad structureel circa 60.000 euro beschikbaar gesteld voor het plan van aanpak brandveiligheid. Een andere inkomstenbron vormen de leges. De vaste capaciteit van de afdeling Preventie is uitgebreid met acht personen (6,1 fulltime baan, incl. de juridische functie). Daarnaast zijn in de afgelopen periode tijdelijk twee extra inspecteurs ingezet. De huidige capaciteit is voldoende om te voorkomen dat opnieuw achterstanden ontstaan en om te zorgen dat de afgegeven vergunningen structureel gecontroleerd worden.

Gebruiksvergunningen
Gebruiksvergunningen zijn op grond van de Bouwverordening onder meer vereist voor gebouwen waarin vijftig mensen of meer samen kunnen komen. Voorbeelden zijn cafés, discotheken, cultuurcentra en scholen. Andere criteria zijn bijvoorbeeld: wordt er overnacht in het pand (hotels) en in hoeverre is sprake van kwetsbare, minder zelfredzame personen (ziekenhuizen, zorgcentra, kinderopvangcentra of gebouwen waar mensen met een handicap worden verzorgd).