Wereld Natuur Fonds Nederland

WNF: Shell moet bouw boorplatform bij Sachalin opschorten

Het Wereld Natuur Fonds roept een consortium van Shell en Japanse bedrijven op om de geplande bouw van een boorplatform en pijpleiding voor de oostkust van het Russische eiland Sachalin op te schorten, totdat het voortbestaan van de populatie grijze walvissen is gegarandeerd. Volgens het Wereld Natuur Fonds vormen de activiteiten van het Sachalin Energie Investment Consortium (SEIC) een ernstige bedreiging voor het leefgebied van deze met uitsterven bedreigde populatie. Ook moeten de financiers zich voorlopig terugtrekken, aldus de internationale natuurbeschermingsorganisatie.

De oproep van het Wereld Natuur Fonds volgt op de publicatie vandaag van een rapport van onafhankelijke wetenschappers die de gevolgen van olie- en gaswinning bij Sachalin hebben onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de activiteiten van Shell grote schade kunnen aanrichten aan het leven in zee. Daarom adviseren de wetenschappers om de bouw van het platform en pijplijn uit voorzorg uit te stellen, totdat er meer duidelijkheid is over de risico's en over geschikte alternatieve locaties.

Algemeen directeur Niek van Heijst van het Wereld Natuur Fonds: "Shell kan niet anders dan de aanbevelingen van deze walvisexperts opvolgen. We zijn niet tegen oliewinning in dit gebied, als het maar op een manier gebeurt die rekening houdt met de natuur".

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich al jaren zorgen over de oliewinning bij Sachalin. De natuurbeschermingsorganisatie heeft daarom, samen met vijftig andere non-gouvernementele organisaties, Shell al herhaaldelijk en indringend gewaarschuwd dat het omstreden boorplatform en pijplijn te dicht bij het voedselgebied voor de walvissen ligt. Dit verstoort de rust en voedselvoorziening van de laatste honderd grijze walvissen in dit gebied. Van Heijst: "Wetenschappers waarschuwen dat, als er jaarlijks één vrouwtje dood gaat, de populatie uiteindelijk uitsterft".

De populatie walvissen voor de kust van Sachalin bestaat uit honderd dieren, waarvan 23 reproductieve vrouwtjes. Er bestaat nog één andere populatie in de Stille Oceaan. Elders ter wereld is de grijze walvis uitgestorven. Nog in juli 2004 riep de Internationale Commissie voor de Walvisvangst (IWC) in Sorrento op tot onmiddellijke maatregelen om de populatie bij Sachalin te beschermen.

////////////////////
Meer informatie:
Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds, telefoon 030-6937374, mobiel: 06-21548 657, email: cbuma@wwf.nl Algemeen directeur Niek van Heijst is voor commentaar beschikbaar. Ook is de directeur van WWF-Rusland, Igor Chestin, voor commentaar beschikbaar: +7-095-727 0939 ichestin@wwf.ru

" Het rapport plus samenvatting van de onafhankelijke wetenschappers is te vinden op www.iucn.org

" Het consortium van banken, dat overweegt om een lening te verstrekken voor voortzetting van het project, bestaat uit: de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), de United States Export Import Bank, de Japanse Bank voor Internationale Samenwerking en ECGB.

" Meer informatie over Sachalin is te vinden op http://www.panda.org/about_wwf/where_we_work/europe/where/russia/sakhalin/index.cfm

" Een foto van een grijze walvis is op aanvraag beschikbaar bij Marjolein Sol, 030-693 7375, msol@wwf.nl

" Ook is B-footage beschikbaar met beelden uit het gebied en beelden van de grijze walvis.


-
Wereld Natuur Fonds
Unit Persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist