Nederlandse Taalunie

Nieuwe website voor terminologie in Nederland en Vlaanderen

Den Haag, 16 februari 2005

Nieuw website voor terminologie in Nederland en Vlaanderen NedTerm verzamelt en ontsluit alle informatie over terminologie

De Nederlandse Taalunie heeft een nieuwe website geopend: NedTerm. Dat staat voor Nederlandstalige Terminologie. De website informeert de bezoekers over alles wat er in Nederland en Vlaanderen op het vlak van terminologie bestaat en gebeurt. De website richt zich tot alle taalgebruikers die zich al dan niet beroepshalve, voor terminologie interesseren, zoals terminologen, studenten, vertalers, en mensen die werkzaam zijn in de taalindustrie.

NedTerm maakt als gespecialiseerde website deel uit van de algemene website van de Taalunie over taal en letteren, het Taalunieversum. De website is op twee manieren bereikbaar, rechtstreeks via het adres http://www.nedterm.org of via de startpagina van het Taalunieversum onder het kopje taal en vervolgens terminologie: http://taalunieversum.org/taal/terminologie/.

Dankzij NedTerm bestaat nu een centrale informatie- en documentatiefunctie voor terminologie in het Nederlandse taalgebied, vergelijkbaar met gelijksoortige voorzieningen in de ons omringende landen. De website werd in opdracht van de Taalunie ontwikkeld door de Lessius Hogeschool in Antwerpen. Voor het onderhoud en beheer van de informatievoorziening werkt de Taalunie bovendien samen met NL-Term, de Vereniging voor Nederlandstalige Terminologie, die zowel in Vlaanderen als in Nederland actief is. NedTerm bevat informatie over normalisatie, standaardisatie, opleidingen, cursussen en projecten. Ook biedt het de gebruikers informatie over terminologieverenigingen en - organisaties in België, Nederland en in de rest van de wereld. De website beschrijft verder terminologiehulpmiddelen, zoals terminologiebeheersystemen, vertaalgeheugens en machinevertaling. Er is bovendien een agenda met informatie over alle evenementen die met terminologie in brede zin te maken hebben.

Bibliografie
Een centraal onderdeel van de website betreft de Bibliografie van Nederlandstalige terminologische werken. Die omvat circa 5000 bronnen en geeft voor elke bron in principe ook informatie over de bibliotheek of het documentatiecentrum waar de bron zich bevindt. De bibliografie bouwt voort op de Bibliografie van lijsten met Nederlandstalige vakterminologie (1903 - 1993) van Van de Poll, die begin jaren 90 verscheen in de reeks Voorzetten van de Nederlandse Taalunie. Deze bibliografie is nu volledig gedigitaliseerd en aangevuld met bronnen tot eind 2004. Naast Engelstalige basiswerken bevat de Bibliografie van Nederlandstalige terminologische werken ééntalige Nederlandse of meertalige publicaties waarvan één taal het Nederlands is.

In een latere fase zal de website ook verwijzen naar de datacollecties en terminologielijsten, glossaria, lexica en terminologische corpora die via de TST-centrale beschikbaar worden gesteld. De TST-centrale is een centrum dat digitale taalbestanden van het Nederlands beheert en onderhoudt. Via de centrale worden die bestanden beschikbaar gesteld aan wetenschap en industrie.

Voor de ontwikkeling van NedTerm is gebruik gemaakt van tips en suggesties van doelgroepen van gebruikers. De contacten met het terminologische veld hebben uitgewezen dat er grote behoefte is aan een centrale informatiefunctie als NedTerm. Vele gebruikers gaven aan dat zij niet wisten hoe ze informatie over terminologie konden vinden en of die wel bestond. Met NedTerm moeten zulke klachten definitief tot het verleden behoren.

Voor meer informatie over de voorziening kunt u terecht bij: Karen Foelen, projectmedewerkster NedTerm
Lessius Hogeschool
Departement Vertaler-Tolk
Sint-Andriesstraat 2
2000 Antwerpen
telefoon: + 32 3 206 04 91
e-mail: karen.foelen@lessius-ho.be

Voor algemene vragen kunt contact opnemen met Johan Van Hoorde van de Nederlandse Taalunie, via + 31 70 346 95 48 of
jvanhoorde@taalunie.org.
© Nederlandse Taalunie, 2000-2005 alle rechten voorbehouden