PERSBERICHT - 2005-02-16

Nieuw serie voor onderweg: vogels, bomen, wilde bloemen en paddestoelen

Capitool Veldgidsen: de natuur in je binnenzak

Uitgeverij Unieboek uit Houten kan niet wáchten tot de natuur weer ontwaakt. Ze brengt in februari een gloednieuwe serie uit van vier kleurige, compacte Capitool Veldgidsen die natuurliefhebbers verleiden er op uit te trekken. De gidsen passen in de zak van je favoriete wandeljas en beschrijven in heldere taal, honderden detailfotos en schetsen de vogels, bomen, wilde bloemen en paddestoelen die je onderweg tegen komt.

Als de lente aanbreekt, horen we in de bossen weer die snelle, korte roffel, vergezeld van een explosieve Tsjik! Zelfs beginnende vogelkijkers weten dat je daar de Grote Bonte Specht (Dendrocopos major) bij zijn zwart-wit gestreepte staart hebt. Helemaal zeker ben je als vanonder die staart een signaalrode vlek opvlamt als een stoplicht.

Maar hoe sluit je uit dat het geen Kleine Bonte of Zwarte Specht is? Wat zijn de verschillen? Waar leven ze, wat eten ze, hoe nestelen ze, wat is hun roep, waarin verschilt het mannetje van het vrouwtje? Hoe herken je ze in de lucht?

De nieuwe Veldgids Vogels van Capitool geeft antwoord. Ruim 320 van de meest voorkomende vogels van Europa komen tot leven in fraaie fotos en toegankelijke tekst. Ze zijn overzichtelijk gegroepeerd in zes categorieën; zangers, hoenders/niet zangers, steltlopers, watervogels, zeevogels en roofvogels/uilen. Korte inleidingen, geschreven door deskundige auteurs met een warm vogelhart, geven de belangrijkste kenmerken van elke groep.

Veldgids Wilde Bloemen
De 440 belangrijkste in het wild groeiende bloemen van Europa zijn samengebracht in de nieuwe compacte Veldgids Wilde Bloemen; van vrolijke klaver tot onbescheiden muurbloem. Ingedeeld op bloemkleur, daarna op familie. De gids kent de hoofdgroepen groen-wit, geel-bruin, rood-rose en paars-blauw. Kleurrijke detailfotos, impressies van de leefomgeving en informatie over bloeitijd, blad en vruchten helpen om veldbloemen te herkennen. Het formaat van de gids (19x10 cm) wordt gebruikt om hoogte en breedte van planten aan te duiden.

Veldgids Bomen De Capitool Veldgids Bomen behandelt ruim 300 verschillende bomen die in onze contreien voorkomen; indrukwekkende woudreuzen, maar ook coniferen en struikachtigen uit de achtertuin. Opgedeeld in vier groepen: naaldbomen met naaldvormig en met schubvormig blad, en loofbomen met samengesteld en enkelvoudig blad. De handzame gids geeft een stoomcursus bomen herkennen. Fotos van stam, bloeiwijze en vrucht helpen bij de herkenning. Een schaaltekening van de boom, met daarnaast een mensfiguur (1.80 meter) illustreert hoogte en breedte.

Veldgids Paddestoelen
De uitgever wacht niet tot de herfst met de vierde titel in deze nieuwe serie veldgidsen: Paddestoelen. Veel van de 440 paddestoelen die in het wild voorkomen, laten zich al volop spotten in lente en zomer. In de gids heldere informatie over de anatomie van de paddestoel, de vindplaatsen, hoed- en steelvormen, sporen, plaatjes, buisjes, lijsten, stekels en poriën. Uiteraard ook aandacht voor de eetbaarheid. Velen zijn giftig, de meeste ongenietbaar, sommigen eetbaar en een enkeling smakelijk. Ook hier honderden fraaie detailfotos, beelden van de leefomgeving en schaaltekeningen.

Kenmerken Capitool Compacte Veldgidsen
Handzaam (binnenzak)formaat; hoogte 19 cm, breedte 10 cm. Eenvoudige herkenning aan de hand van informatieve detail- en omgevingsfotos en schaaltekeningen.
Makkelijk zoeken door overzichtelijke structuur en logische indeling. Heldere beknopte teksten.
Met deze veldgidsen ruík je de natuur, ook thuis op de bank.

Capitool Veldgids Vogels ISBN 90 410 1896 4 14,90 Capitool Veldgids Wilde Bloemen ISBN 90 410 1893 X 16,90 Capitool Veldgids Bomen ISBN 90 410 1894 8 14,90 Capitool Veldgids Paddestoelen ISBN 90 410 1895 6 16,90