Ingezonden persbericht


Den Haag, 16 februari 2005

PROEF MET AANGESCHERPTE CONTROLE DIERVOEDERTRANSPORT

Het transport van diervoeders zal strenger worden gecontroleerd. Hiertoe gaat per 1 juli een proef van start. De aanscherping betreft vooral de onaangekondigde controle. De melding door de certificeringsinstelling (ci) maximaal 24 uur van tevoren, komt te vervallen. Bovendien gaat een ci meer bulkwagens aan de poort controleren, zodat de controles effectiever kunnen worden uitgevoerd. De verwachting is dat hierdoor ook de kosten voor de vervoeder kunnen worden gereduceerd. Dit zijn het Productschap Diervoeder (PDV) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) gisteren overeengekomen.

De proef heeft een looptijd van een jaar. Indien de proef slaagt, zal de GMP-regeling transport definitief worden aangepast op dit punt. De aanscherping komt voort uit een protocol dat TLN heeft opgesteld voor diervoedertransport over de weg. De komende tijd benutten TLN en PDV om de aanscherping van de GMP-regeling voor transport af te stemmen met Europese brancheorganisaties in de transportsector. In totaal zijn 2.100 transporteurs GMP-gecertificeerd, waarvan 961 in Nederland.

Transport en Logistiek Nederland en het Productschap Diervoeder stellen verder vast dat verreweg de meeste bedrijven zich houden aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de GMP-regeling. Dit in tegenstelling tot recente berichtgeving over structurele problemen met het transport van diervoeders. Beide organisaties constateren evenwel dat er enkelingen zijn die zich niet aan de regels houden. Zo zijn in 2004 in de transportsector in Nederland en Duitsland dertien GMP-certificaten geschorst en zijn er drie definitief ingetrokken. TLN en het PDV doen dan ook een oproep aan alle bedrijven om malversaties te melden bij het productschap. Zo kan gericht actie worden ondernomen tegen die bedrijven die zich niet aan de regels houden, en daarmee concurrentieverstorend werken.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Debby van Son, deelmarktsecretaris van Transport en Logistiek Nederland, telefoon: 079-3636195, of Johan den Hartog, secretaris van het Productschap Diervoeder, telefoon 070 - 370 84 06.