Politie Drenthe

Woensdagmiddag

Assen 16-02-2005

Politie pakt brandstichters op
GIETERVEEN - De politie heeft de afgelopen maand elf mannen aangehouden in verband met brandstichting en openlijk geweld tijdens de jaarwisseling. Door een caravan met daarin een groot aantal autobanden in brand te steken, ontstond er een enorme rookontwikkeling op de kruising Broek met de Meertensweg. Omdat dit in de nabijheid van enkele woningen was besloot de brandweer de zaak te blussen. Ongeveer 100 omstanders belemmerden politie en brandweer om op de kruising hun werk te doen. Ze werden met bierflessen en vuurwerk bekogeld. Toen een omwonende een foto van het geheel wilde maken werd ook zijn woning met bierflessen en vuurwerk bekogeld. Ruiten, een buitenlamp en dakpannen werden vernield. De man deed aangifte.

Een uur later stond een houten schaftkeet gevuld met stro op de kruising in brand waardoor een omliggende woning schade kreeg waaronder dakgoten en boeiplanken. Ook deze eigenaar deed aangifte. Van de door de brand ontstane schade aan het wegdek en de openbare straatverlichting werd door de gemeente Aa & Hunze aangifte gedaan. De schade loopt in de duizenden euro's.

Acht verdachten komen uit Gieterveen, twee uit Gieten en één uit Eext. Ze zijn tussen de 23 en 39 jaar oud. Ze bekenden de feiten en verklaarden dat de oud- en nieuwviering uit de hand was gelopen. Ze zullen zich binnenkort voor justitie moeten verantwoorden. (05-102163)

Politie adviseert gebruik nachtsloten
EMMEN - Dat het gebruik van nachtsloten belangrijk is hebben twee bewoners aan de Zuidlaarderbrink afgelopen nacht ondervonden. In twee woningen werd ingebroken terwijl de bewoners aanwezig waren. Een 40-jarige bewoonster deed aangifte van diefstal van een digitale camera en een spiegelreflexcamera alsmede van enkele sieraden. Een 24-jarige bewoner deed aangifte van diefstal van 2 GSM's alsmede een klein geldbedrag. Men is vermoedelijk binnen gekomen door de zogenaamde 'flippermethode'. Gebruik van nachtsloten had dit kunnen voorkomen.

Uitslaande woningbrand
NIETAP Vanmorgen ontdekte een 26-jarige bewoonster van een woning aan de JP Santeeweg dat er rookontwikkeling was op de eerste verdieping van haar woning. Die bleek in brand te staan. Zij kon tijdig met haar 3-jarig kindje de woning verlaten. De gehele bovenverdieping brandde af. De naastgelegen woning werd onbewoonbaar door het vele bluswater. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Bert Peters verzorgt de voorlichting voor Politie Drenthe tot donderdagmiddag 16.30 uur. Tel. 05 92 - 36 12 94 of 06 - 53 23 80 59.