ECN


Petten, 16 februari 2005

Persbericht

Energiegebruik in en om gebouwen kan in 2050 neutraal zijn

ECN en TNO zijn gestart met het onderzoeksprogramma ERGO: Energie Reductie in de Gebouwde Omgeving. Binnen ERGO kunnen technologische mogelijkheden en oplossingen worden ontwikkeld die leiden tot energieneutraliteit in en om gebouwen in 2050. Dat betekent een 40% reductie van het primaire energiegebruik in Nederland! Daarmee creëert ERGO goede perspectieven voor baanbrekend klimaatbeleid omdat het een uitstekend voorbeeld is van praktische invulling van het Kyoto-verdrag dat vandaag in werking treedt.

ERGO is het onderzoeksprogramma van Building Future, het samenwerkingsverband tussen de onderzoeksinstituten ECN en TNO op het terrein van energie en gebouwen, met als doel het drastisch terugdringen van energiegebruik in de gebouwde omgeving. Door stijgende comforteisen groeit de energiebehoefte in en van gebouwen, terwijl er op basis van klimaat- en energiebeleid juist minder energie zou moeten worden gebruikt. ECN en TNO koppelen hun kennis omdat er naast het toepassen van bekende technieken, veel innovatie vereist is om een trendbreuk in energiegebruik mogelijk te maken. Bovendien biedt ERGO een uitstekende basis en ondersteuning voor innovaties in de bouw- en toeleveringsindustrie met de bijbehorende economische activiteiten en exportpotenties.

In en om gebouwen wordt energie voor verschillende doelen gebruikt:

· voor zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met het functioneren van een gebouw: verwarming/koeling, ventilatie, warm tapwater en essentiële verlichting;

· voor huishoudelijke apparatuur en consumentenelektronica;

· voor transport, veiligheid, recreatie, enzovoorts.

Deze energiestromen zijn te veranderen door energiebesparing, het lokaal produceren van duurzame energie en het verhogen van de energie-efficiëntie zolang voor de resterende energievraag nog fossiele brandstoffen nodig zijn. Elke mogelijkheid voor verbetering en vernieuwing volgt binnen Building Future het pad van kennisontwikkeling, toetsing en vervolgens toepassing. Zo kan innovatie snel tot een praktische toepassing leiden.

De politiek heeft ingezet op transitie naar een duurzame energiehuishouding en diversificatie in het energieaanbod. Als zeer grote energiegebruikende sector moet ook de gebouwde omgeving daaraan zijn bijdrage leveren. Tot nu toe zijn de mogelijkheden voor het drastisch terugdringen van het energiegebruik in de gebouwde omgeving onderbelicht gebleven en Building Future wil dat nu veranderen. Innovatie is daarbij een kernbegrip, want het bereiken van energieneutraliteit is in technologisch, economisch en maatschappelijk opzicht geen sinecure. Building Future kan als aanjager fungeren door onderzoeksresultaten te vertalen naar concrete toepassingen in de praktijk. Bedrijfsleven en overheid moeten de transitiekar trekken en zijn daarom de onmisbare partners van het ECN/TNO- samenwerkingsverband.

De langetermijnvisie van Building Future heeft twee aspecten: invulling geven aan energie- en klimaatbeleid én het versterken en innoveren van een belangrijke economische sector, namelijk die van de bouwindustrie inclusief alle toeleverende bedrijven. Nederland heeft op deze terreinen een uitstekende uitgangspositie. Dat maakt het extra aantrekkelijk voortvarend aan de slag te gaan met het benutten van wat al kan en ontwikkelen wat nog moet. Volgens ECN en TNO kan het energiegebruik van de gebouwde omgeving in 2030 al gehalveerd zijn. Doorstoten naar neutraliteit in 2050 klinkt ongelofelijk. Met Building Future kan het: gebouwen en hun directe omgeving zullen dan volledig in de eigen energiebehoefte voorzien!

Het volledige rapport Building Future, visie op energie reductie in de gebouwde omgeving is verkrijgbaar via website: www.buildingfuture.org Beide instituten hebben testfaciliteiten voor het onderzoeksprogramma; ECN heeft zelfs complete testwoningen gebouwd.

Einde Persbericht