Politie Drenthe

Politie rolt groot aantal huiskwekerijen op

Emmen 16-02-2005

De politie van Zuid-Oost Drenthe heeft woensdag bij 37 woningen en 2 loodsen een inval gedaan. Daarbij zijn in 19 woningen en in de 2 loodsen hennepkwekerijen aangetroffen.
De laatste maanden kwamen er steeds meer meldingen bij de politie binnen over het telen van hennep in woningen. Met name de onveilige situaties die inherent zijn aan hennepkwekerijen en dus een gevaar vormen voor de woonomgeving en overlast veroorzaken, heeft de politie doen besluiten meerdere kwekerijen op 1 dag te ontmantelen.

In Borger werd een inval gedaan in een woning aan het Rozendael. In Emmen aan de Prof. Elemastraat; de Meerakkers; de Emmenstraat, de Zuidlaarderbrink; de Balingerbrink; de Meerstraat; de Slenerbrink; de Rolderbrink; de Holtingerbrink; de Hoofdstraat; de Hulsackers en de Warmeerweg. De Slenerweg en de Ellerstraat in Schoonoord, alsmede de Dikbroeken in 2e Valtthermond
In Nieuw Weerdinge aan het Vledderdiep en het Weerdingerkanaal NZ; In Coevorden aan de Schaepmanstraat; de Drostenstraat; de Weth. Donkerstraat; de Van Toutenburglaan; de secr. Bruintjesstraat; de Homanstraat en de Jeroen Boschstraat en tenslotte aan de Groen v. Prinstererstraat in Veenoord.
In sommige straten werd in meerdere woningen binnengetreden. In die kleinste kwekerij werden bijna 100 planten geteeld, terwijl de grootste huiskwekerij 760 planten had. In totaal werden ruim 5000 planten, met een straat waarde van ongeveer 300.000,-, vernietigd. Verder zijn alle lampen, filters en verdere benodigdheden van de kwekerijen zijn afgevoerd en vernietigd.

In 10 woningen was geknoeid met de elektriciteit of was de stroom illegaal afgetapt. In deze gevallen zal tegen de bewoners proces-verbaal worden opgemaakt ter zake diefstal stroom. Ook zullen zij eerst de kosten moeten betalen, voordat zij weer stroom geleverd zullen krijgen.

De desbetreffende woningbouwverenigingen, de belastingdienst, elektriciteitsbedrijf Essent, de Sociale Recherche, de Stchting Veiligheidszorg en de gemeente Emmen, Coevorden en Borger/Odoorn waren vandaag bij de actie betrokken. De inzet van politie en alle andere diensten bedroeg in totaal 90 personeelsleden.
De andere partners, voor zover van toepassing, zullen aan de hand van hetgeen vandaag ontdekt is, zich beraden of verder stappen c.q. maatregelen tegen de bewoners noodzakelijk zijn.

De aanpak van thuiskwekerijen zal worden gecontinueerd en de politie zal de komende tijd meerdere van deze acties organiseren. In het kader van een integrale aanpak van deze problematiek zullen de woningbouwverenigingen in de huurcontracten meerde mogelijkheden inbouwen om ook civielrechtelijk op te kunnen treden tegen het thuiskweken, zoals b.v. de kosten verhalen of uitzetten van de bewoners.

Roel Hallink verzorgt de voorlichting voor politie Drenthe. tel. 0591-662014 of 06-51528156