Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

16 februari 2005

Leden CNV Metaal en elektro bij Corus dreigen met acties

Opstelling Corus leden CNV doorn in het oog

In de eerste twee vergaderingen van leden van CNV Metaal en elektro bij Corus, zijn de leden unaniem akkoord gegaan meer druk op de onderhandelingsketel. Zij roepen Corus op voor 9 maart concreet te worden in de cao-onderhandelingen en serieus te praten over de voorstellen van de bond. Zo niet, dan zal op 9 maart serieus over actievoeren worden gesproken.

De opstelling van het staal- en aluminiumconcern op het gebied van prepensioen, levensloop, beloning tijdens het tweede ziektejaar en loonsverhoging wijzen zij volledig van de hand.

Corus wil in verband met het verdwijnen van het belastingvoordeel bij de opbouw van prepensioen geen enkele oplossing bieden. Ook als het gaat om de levensloopregeling is het bedrijf niet bereid tot een constructieve opstelling. Sterker nog, inbreng van vrije dagen in de regeling door werknemers levert uiteindelijk minder vrije tijd op doordat Corus premies en dergelijke bij opname van vrije tijd via de levensloopregeling van het uit te keren bedrag wil aftrekken.

Geschiedenis
Een andere doorn in het oog is de leden dat werknemers in het tweede ziektejaar financieel hard worden getroffen door inkomensdaling In het en tweede jaar wil Corus 85 procent van het laatst verdiende loon uitkeren. Bestuurder Nico Bogaard: "Het gaat hier vooral om een groep mensen waarvan duidelijk is dat zij niet meer beter worden. Als Corus via de media laat weten sinds 1918 een sociaal bedrijf te zijn, dan is dat kennelijk vooral geschiedenis."

Loonsverhoging
Tijdens de ledenvergaderingen tot nu toe is duidelijk geworden dat de leden het ontbreken van een loonbod absoluut niet begrijpen. "Zeker niet gezien het topjaar dat Corus vorig jaar draaide en naar verwachting ook dit jaar zal draaien," aldus Bogaard.