Provincie Noord-Holland

16-2-2005

Onderwerp

95 miljoen voor zorg, welzijn en cultuur

Marjan Hoenson

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben een lijst opgesteld met 21 projecten die bijdragen aan meer zorg voor jong en oud én aan betere toegankelijkheid van kunst en cultuur voor de inwoners van Noord-Holland. Voor de uitvoering van die projecten trekt de provincie 95 miljoen extra uit. De lijst wordt aangeboden aan Provinciale Staten. Die zullen de voorstellen voorleggen aan de inwoners van Noord-Holland en aan de hand van hun reacties definitief besluiten aan welke projecten het bedrag van 95 miljoen in de komende jaren wordt besteed.( Zie lijst onderaan het persbericht).

Vorig jaar in mei 2004 spraken Provinciale Staten (PS) de wens uit

500 miljoen extra te willen investeren in wegen, openbaar vervoer, economie en zorg. Voor dat laatst genoemde onderdeel Investeringsimpuls voor zorg, welzijn, jeugdzorg en sociaal culturele infrastructuur werd een bedrag van 95 miljoen geoormerkt. Doel: een stevige impuls geven aan verbetering van de leefsituatie van ouderen (ook op het platteland), gehandicapten ( b.v. sportmogelijkheden), dak -en thuislozen (opvang ) en jongeren (voorkomen dat ze in de jeugdzorg terecht komen en als dat niet lukt, zorgen dat ze de juiste opvang krijgen). Verbetering van de leefsituatie betekent ook verbetering van de toegang tot het aanbod van cultuur en cultureel erfgoed in Noord-Holland. Van de 95 miljoen is daarom 29 miljoen voor cultuurbereik én cultuurbehoud uitgetrokken.

Een flink deel van de investeringsimpuls zal in deze statenperiode ( tot het voorjaar van 2007) daadwerkelijk worden besteed. Vast staat dat de voorgestelde projecten niet van de grond komen zonder provinciale bijdrage. Samenwerking met gemeenten en instellingen is ook essentieel omdat de provincie alleen investeert als ook anderen bereid zijn hun aandeel erin te leveren.

Vast staat ook dat van die 95 miljoen in ieder geval geïnvesteerd wordt in wijksteunpunten, mantelzorg en kleinschalige woonvormen voor ouderen met dementie én aan het wegwerken van wachtlijsten in de jeugdzorg. Daarover zijn al besluiten genomen. De overige projecten die op de lijst staan heeft de voor Zorg en Cultuur verantwoordelijke gedeputeerde Rinske Kruisinga geselecteerd op basis van bekende en dringende knelpunten in de zorg, jeugdzorg en cultuur in de provincie Noord-Holland.

Als Provinciale Staten een definitief besluit over de projectenlijst hebben genomen zullen GS de Staten jaarlijks voorstellen doen ter uitvoering van die projecten.

Gedeputeerde Staten hebben de volgende projecten op de lijst Extra Investeringsimpuls Zorg&Welzijn, Jeugdzorg en Sociaal-culturele infrastructuur gezet. Tussen haakjes de resultaten die het college met investeringen van de provincie en derden wil bereiken. .


1
Vijf extra voorbeeldprojecten Wonen Welzijn en Zorg,( in vijf kleine gemeenten bestaat een samenhangend aanbod van wonen, welzijn en zorg)
2

3

4
Wijksteunpunten breed ( in 2015 zijn er ruim 30 wijksteunpunten gebouwd)
Mantelzorg ( meer ondersteuning voor mensen die hiermee bezig zijn) Kleinschalige woonvormen (in 2010 zijn er 24 nieuwe woonvormen voor mensen met dementie)

5
Wonen plus ( ondersteuning van projecten van vrijwilligers die mensen helpen met klussen en boodschappen)

6
Leefbaar Platteland, (in minimaal 20 kleine kernen zijn accommodaties aangepast of verbeterd voor functies als bibliotheek, ontmoetingsruimten, eerste lijnsgezondheidszorg. In 2009 kan in 5 kleine kernen gebruik worden gemaakt van diensten en faciliteiten in zogenaamde Hartwinkels.)

7
Opvang zwerfjongeren en daklozen (verbetering van opvang door samenwerking met centrumgemeenten. Oplossing van knelpunten in opvang daklozen op Schiphol en andere locaties.

8
Stimuleren Breedtesport (ondersteuning en training van vrijwilligers bij sportverenigingen)

9
Verbetering infrastructuur breedtesport (voor 2014 zijn regionale sportvoorzieningen toegankelijk voor gehandicapten)
10
Aanvalsplan Jeugdzorg (terugdringen wachtlijsten. Het zorgaanbod wordt uitgebreid. In 2005 al met 48 plaatsen intensief ambulante hulpverlening, 59 pleegzorgplaatsen, 6 plaatsen therapeutische gezinsverpleging, 5 plaatsen crisisopvang en een paviljoen met 8 plaatsen residentiele hulp in Heerhugowaard )

11
Aansluiting met gemeentelijk jeugdbeleid (niemand mag buiten de boot vallen. Goede afstemming tussen gemeenten , provincie en bureau Jeugdzorg )


12
Zorgaanbod voor jongeren met een ernstige gedragsproblematiek ( uitbreiding met 40 plaatsen)

13
Verbetering spreiding speciaal onderwijs aan kinderen met gedragsproblemen(gemeenten in staat stellen scholen te bouwen voor speciaal onderwijs waar dat nog niet is, zoals in Den Helder en in het Gooi

14
Vergroting bekendheid en publieksbereik van ons culturele erfgoed
15
Verbetering van museumaanbod ( in 2008 zijn 5 musea dusdanig verbeterd dat het bezoekersaantal omhoog gaat)

16
Verbetering en uitbreiding van theaters en podia
17
Investeringen in (basis-)bibliotheken ( zowel gebouwen als ICT aanpassen aan de eisen van moderne tijd. In kleine kernen blijft bibliotheek (gebouw of bus) bestaan)

18
Stelling van Amsterdam ( elf historische onderdelen worden gerestaureerd en voor publiek toegankelijk gemaakt)
19
Industrieel Erfgoed Noordzeekanaal ( twee complexen langs het kanaal worden opgeknapt en opengesteld voor het publiek)
20
Een internationaal publiekscentrum met als thema droogmakerijen en waterbeheer in Noord-Holland( het Watericoon, streefdatum 2008)
21
Behoud en beheer archeologie (Oer-IJ, Groetpolder de Gouw en Waterland)

Download van de nota Investeringsimpuls