Gemeente Den Haag

februari 2005
Collectief winkelverbod Grote Marktstraat (16 februari)

Vanaf 1 maart 2005 kunnen winkeliers van de Grote Markt en de Grote Marktstraat collectief de toegang ontzeggen aan winkeldieven en overlastgevers. Als één van de ondernemers een winkelverbod oplegt, geldt dit verbod voor alle deelnemende winkels. De ondernemers van de Grote Markt en de Grote Marktstraat willen hiermee de veiligheid verbeteren voor het winkelend publiek en de medewerkers.

Met politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over de vervolging van overtreders van het collectief winkelverbod. De proef duurt drie maanden en wordt daarna geëvalueerd. Als de aanpak succesvol is, zal deze worden uitgebreid naar de rest van de binnenstad.

Winkeldieven en overlastgevers ontvangen bij een eerste vergrijp een waarschuwingsbrief van de ondernemers. Het collectief winkelverbod leggen de ondernemers op wanneer zij de winkeldief of overlastgever voor een tweede maal aanhouden. Hij of zij krijgt dan een verbod om 1 jaar in de deelnemende winkels te komen. Komt de winkeldief of overlastgever toch in één van de winkels dan kan de ondernemer aangifte doen van huisvredebreuk. De deelnemende winkels zijn herkenbaar aan een sticker bij de ingang(en) van het pand. Een lijst met deelnemende winkels is af te halen op het gemeentelijk ContactCentrum in het stadhuis.

Het collectief winkelverbod is één van de actiepunten uit het Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstad dat in november is uitgereikt. Het is een samenwerkingsverband van gemeente, politie en ondernemers. Het Keurmerk Veilig Ondernemen is bedoeld om gezamenlijk de veiligheid in winkelgebieden structureel aan te pakken en op een hoger plan te brengen. Meer informatie: www.binnenstad-denhaag.nl.

Veiligheidsplan
Het Keurmerk Veilig Ondernemen maakt onderdeel uit van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden.