Universiteit van Tilburg

Financiële controle grote bedrijven soms nog niet op orde

De interne financiële controle van Nederlandse en Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen is even goed. Maar bijna één op de twintig bedrijven voldoet niet aan de minimumeisen.

Dit blijkt uit onderzoek van economen drs. Judith de Nijs en prof.dr. Jan Bouwens van de afdeling Accounting en Accountancy van de Universiteit van Tilburg. Zij onderzochten de mate waarin 26 Nederlandse en 38 Amerikaanse bedrijven voldoen aan de eisen die de Amerikaanse Sarbanes-Oxley Act stelt.
Nederlandse en Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven blijken in dezelfde mate te voldoen aan de wet. Maar een reden tot zorg is dat 4% van de ondernemingen de drempelwaarde van 60% van de gestelde eisen niet haalt. Aan welke eisen de bedrijven niet voldoen, moet blijken uit de vervolgstudie van Nijs en Bouwens. Dit onderzoek is een eerste inventarisatie naar de compliance. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift MCA van het Controllers Instituut. De Sarbanes-Oxley Act is ingevoerd in 2002 na een reeks grote financiële boekhoudschandalen in Amerika en Europa (Enron, Parmalat, Ahold). Door de wet is de verantwoordelijkheid van het management vergroot. Het bestuur van een onderneming moet elk jaar een officiële verklaring tekenen over het interne controlesysteem. Op een onjuiste voorstelling van zaken staan boetes tot vijf miljoen dollar en gevangenisstraffen tot twintig jaar.

Noot voor de pers
Dit onderzoek is gepubliceerd onder de titel Compliance met Sarbanes-Oxley, een verkennend onderzoek onder Nederlandse en Amerikaanse ondernemingen in de februari uitgave van MCA van het Controllers Instituut.
Meer informatie: prof.dr. Jan Bouwens, Department of Accounting & Accountancy, Universiteit van Tilburg, tel: 013 466 3252, e-mail: j.bouwens@uvt.nl, url: www.uvt.nl/faculteiten/few/accounting/