Prolion Holding N.V.

PERSBERICHT

Aantal pagina's : 5

Vijfhuizen, 16 februari 2005

Prolion klaar voor kapitaalverhoging

Resultaten eerste semester 2004/2005 (1 juli - 31 december 2004)

Prolion Holding NV (Prolion) heeft in dit semester een belangrijke periode van herstructurering afgesloten. Bij aanvang van dit financiële jaar werd de strategische beslissing genomen om alle aandacht te vestigen op de ontwikkeling, productie en verkoop van automatische melksystemen. Bovendien werden de activiteiten rondom conventionele melkwinning verkocht aan Bou-Matic. De inkomsten voortvloeiend uit deze verkoop stelden de groep in staat om de schuldenlast af te bouwen en een verregaande herstructurering door te voeren. Per 31 december 2004 kan gesteld worden dat de reorganisatie is afgerond en dat de onderneming is klaargestoomd voor de toekomst.

De omzet voor het eerste semester bedroeg EUR 2.7 miljoen en bestond nog voor nagenoeg één derde uit conventionele onderdelen en installaties. Dit betreft het zakencijfer gerealiseerd vóór de verkoop van de conventionele business (15 juli 2004) en via GM Elevage, een Frans dealership dat tot 31 december 2004 actief bleef. Het omzetcijfer binnen de robotactiviteiten (EUR 1.8 miljoen) omvat de levering van robotsystemen, de verkoop van onderdelen en de pro-rata facturatie van onderhoudscontracten. Voornaamste oorzaak van dit lage omzetcijfer is het feit dat de verkoopinspanningen gedurende het eerste kwartaal nagenoeg nihil waren. Dit was te wijten aan de reorganisatie-inspanningen, de focus op de transfert naar Bou-Matic van de activiteiten rondom conventioneel melken en het toenmalige gevoel van onzekerheid binnen de organisatie. Bij aanvang van het tweede kwartaal werd deze situatie hersteld wat uiteindelijk resulteerde in de levering van diverse robotsystemen en een behoorlijk gevuld orderboek. Dit laatste moet de groep in staat stellen het omzetobjectief voor dit boekjaar te halen.

De doorgevoerde herstructurering bracht een daling van de operationele kosten met zich mee. In vergelijking met het eerste semester van vorig jaar daalden de personeelskosten met 62% terwijl de overige bedrijfskosten nagenoeg gehalveerd werden. In het huidige financiële jaar daalden de personeelskosten in het tweede kwartaal met 28% ten opzichte van het eerste kwartaal. De overige bedrijfskosten kenden over dezelfde periode een daling van 44%. Pas in het derde kwartaal zal de doelstelling inzake kostenniveau bereikt zijn met een totale operationele kost, afschrijvingen en voorzieningen uitgezonderd, van maximum EUR 1.75 miljoen EUR per kwartaal.

De uitgevoerde reorganisatie had uiteindelijk een prijskaartje van EUR 4.5 miljoen. Nagenoeg EUR 1.4 miljoen werd besteed aan ontslagvergoedingen. De resterende EUR 0.1 miljoen is het netto verlies als gevolg van het afschrijven van vorderingen op en het deconsolideren van dochtergroep DZK B.V. Om de toekomstige resultaten te vrijwaren en ter weergave van de economische realiteit werden per 31 december bijkomende waardeverminderingen op vorderingen geboekt ten belope van EUR 1.6 miljoen en werd de voorraad afgewaardeerd voor een bedrag van EUR 0.4 miljoen EUR. Overige buitengewone lasten betreffen geboekte kosten met betrekking tot vorige boekjaren, de minwaarde op de verkoop van GM Ireland Ltd. en betaalde honoraria in het kader van het contract met Bou-Matic.

De uitzonderlijke baten over het eerste semester bedroegen EUR 3.0 miljoen en worden gevormd door de meerwaarde op de verkoop van de goodwill en immateriële vaste activa van de conventionele activiteiten ten belope van EUR 2.6 miljoen. De overige inkomsten werden gegenereerd uit de gedeeltelijke verkoop van de voorraad aan conventionele producten en de doorrekening van operationele kosten gerelateerd aan de conventionele business.

Dit alles resulteerde in een operationeel resultaat (EBITDA) EUR -3.5 miljoen, een resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening van EUR -4.3 en een netto verlies van EUR -5.8 miljoen. Belangrijk is echter de evolutie in de cijfers. In het tweede kwartaal werd het operationeel verlies met EUR 0.5 miljoen gereduceerd ten opzichte van het eerste kwartaal ; dit voornamelijk door de afbouw van de kosten. In het derde kwartaal zal deze beweging zich nog verder doorzetten. Bovendien wordt een sterker omzetcijfer verwacht voor het tweede semester.

Het balanstotaal daalde ten opzichte van 30 juni 2004 met nagenoeg EUR 13 miljoen. Langs de activa zijde deed deze daling zich vooral voor in de immateriële vaste activa (EUR 2.4 miljoen), de materiële vaste activa (EUR 1.0 miljoen) voorraden (EUR 3.0 miljoen) en de handelsdebiteuren (EUR 5.4 miljoen). Langs de passiva zijde werden de schulden afgebouwd ten belope van EUR 13.7 miljoen. Een belangrijk gedeelte hiervan betreft de conversie van schulden in aandelenkapitaal door Punch ten belope van EUR 6.5 miljoen. Hieromtrent werd tussen Prolion en Punch een akkoord getekend. Hoewel deze conversie op 31 december nog niet is uitgevoerd, werd dit wel als dusdanig voorgesteld in de halfjaarcijfers.

Terugblikkend op dit eerste semester kan gesteld worden dat Prolion een belangrijke fase in haar geschiedenis afsluit. Het afstoten van de conventionele melkactiviteiten heeft een einde gemaakt aan een conflicterend business model. Met de strategische focus op automatische melksystemen en verdere uitbouw van het door patenten beschermde multibox robotsysteem beschikt de onderneming over stabiele technologische pijlers. De reorganisatie en implementatie van adequate bedrijfsprocessen heeft Prolion slagvaardiger gemaakt en voorzien van nieuwe impulsen. De tendensen in de markt en de evolutie van het orderboek onderbouwen deze positieve verwachtingen.

Om de onderneming ook de financiële middelen te verschaffen om deze groei te realiseren wordt tegen eind maart een kapitaalverhoging via publieke uitgifte van aandelen voorbereid. Het beoogde op te halen kapitaal zal minimum EUR 2.5 miljoen en maximum EUR 5.0 miljoen bedragen. De uitgifte zal plaatsvinden onder uitsluiting van voorkeursrechten maar onder toekenning van preferentierechten aan de huidige aandeelhouders met dien verstande dat voor de huidige aandeelhouders een preferente toewijzing zal gelden naar rato van hun aandelenbezit op een in het prospectus te bepalen referentiedatum. Op grond van een underwriting agreement is de groep Punch verplicht om - indien en voor zover er door het publiek voor meer dan EUR 2.5 miljoen doch voor minder dan EUR 3.5 miljoen is ingeschreven een dusdanig aantal nieuwe aandelen te verwerven tegen betaling van de uitgifteprijs zodat in totaal EUR 3.5 miljoen wordt uitgegeven. De emissievoorwaarden van deze uitgifte worden ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders dewelke plaats zal vinden op donderdag 3 maart. Voor de verdere versterking van de financiële structuur werd eind 2004 met Punch een akkoord bereikt over een schuldconversie van EUR 6.5 miljoen. Deze conversie gebeurt gelijktijdig met de publieke emissie en aan dezelfde voorwaarden. Ook indien de publieke plaatsing geen doorgang mocht vinden omdat de ondergrens van EUR 2.5 miljoen niet wordt bereikt, zal de conversie van de vordering door Punch in aandelenkapitaal plaatsvinden.

In een volgende fase zal aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders worden voorgesteld om, ten behoeve van een normale koersvorming, over te gaan tot een Reverse Share Split. Dit zou inhouden dat het aantal aandelen volgens een nader te bepalen verhouding wordt samengevoegd waarbij een initiële beurskoers van minimum EUR 5.0 en maximaal EUR 10.0 tot stand komt. Afhankelijk van goedkeuring op de Algemene Aandeelhoudersvergadering van Prolion op 3 maart wordt deze transactie voorzien op 31 mei 2005.

Na het afsluiten van een noodzakelijk herstructureringssemester waarin het management de nodige strategische, commerciële en procesmatige focus creëerde, wordt tot doel gesteld om in een volgende fase te werken aan een verbeterde en sterkere financiële basis voor duurzame groei.

Directie en Raad van Commissarissen
Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 16 februari 2005

Voor nadere informatie:

Prolion Holding N.V.
De heer M. Maes
Tel: 023 558 9050

Website:www.prolion.nl

Profiel

Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen voor automatisering en procesbeheersing in de melkveehouderijsector. De melkrobot (AMS) voor geautomatiseerde melkwinning, maakt gebruik van een met sensoren uitgeruste aansluitrobot.

The information transmitted is intended only for the person or entity to which it is addressed and may contain confidential and/or privileged material. Any review, retransmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information by persons or entities other than the intended recipient is prohibited. If you received this in error, please contact the sender and delete the material from any computer.

Geconsolideerde balans per 31 december 2004 (000 EUR)

31.12.2004
(000 E)
Actief

Vaste activa
Immateriële vaste activa 589
Materiële vaste activa 772
Financiële vaste activa 8

1.369

Vlottende activa
Voorraden 9.546
Vorderingen 5.540
Liquide middelen 125

15.211

16.580

Passief

Groepsvermogen 767 (*)

Voorzieningen 1.896
Langlopende schulden 1.700
Kortlopende schulden 12.217

16.580

(*) Na conversie van EUR 6.5 miljoen EUR
Geconsolideerde winst- en verliesrekening per 31 december 2004 (000 EUR)

31.12.2004 (000 E)

Netto-omzet 2.357
Kostprijs van de omzet 1.266

Bruto-omzetresultaat 1.091

Lonen, salarissen en sociale lasten 1.850
Afschrijving op materiële vaste activa 170
Afschrijving op immateriële vaste activa 75
Waardevermindering op vlottende activa 20
Overige bedrijfskosten 2.702

Som der bedrijfslasten 4.817

Financiële baten en (lasten) -585

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening -4.311
Belastingen resultaat uit gewone
bedrijfsuitoefening 0
Buitengewone baten en (lasten) na belastingen -1.536

Resultaat na belastingen -5.847

---- --