ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Kwaliteit verse producten beter te meten met multispectrale cameraâs

16-2-2005

Vershandelaren en verwerkers maken gebruik van aan een computer gekoppelde cameraâs om ziekten en gebreken in groente en fruit te ontdekken. Door vervolgens deze producten uit te sorteren kunnen ze een betere kwaliteit van partijen garanderen. A&F-medewerker Jacco Noordam ontwikkelde in zijn promotie-onderzoek bij de Radboud Universiteit een nieuw optisch inspectiesysteem dat veel nauwkeuriger verse producten kan beoordelen.

In optische inspectiesystemen wordt gebruik van gemaakt van het principe dat aangetaste plekken in verse producten meer of minder licht van een bepaalde golflengte reflecteren. De producten worden door cameraâs gescand waarna een computer bepaalt of het product voldoet aan de kwaliteitscriteria. In de huidige systemen wordt gebruik gemaakt van een kleurencamera die het beeld opsplitst in drie kleuren (rood, groen en blauw). Afwijkingen in de intensiteit in één of meerdere van deze gebieden wijzen op afwijkingen in het product.

Â

Meer afwijkingen snel bepalen

Noordam heeft in zijn onderzoek gekeken naar de mogelijkheden voor het gebruik van een multispectrale camera. Dit type camera splitst een beeld niet in drie maar in vele tientallen kleurgebieden op. Daarmee kan het systeem meer afwijkingen in een product herkennen. Omdat de nieuwe camera veel meer beelden aanlevert wordt analyse van de gegevens (vele honderden correlaties in plaats van drie) op de gebruikelijke manier zeer moeizaam en tijdrovend. Noordam heeft daarom ook een methode ontwikkeld waarbij de computer zelf analyseert welke gebieden op het product een afwijking vertonen.

Â

Toepassingsgebied

Tijdens het onderzoek heeft Noordam onderzoek gedaan aan de sortering van frites, aardappelen, paprikaâs, potplanten en vlees. De inzetbaarheid van het systeem in de praktijk hangt af van de snelheid waarmee producten gesorteerd moeten worden. Voor aardappelen bijvoorbeeld ligt de sorteersnelheid zo hoog dat de lichtomstandigheden niet goed genoeg om met een multispectrale camera te kunnen werken. De camera heeft dan vaak te weinig tijd om van elke golflengte voldoende licht op te nemen. Toch is het mogelijk de bevindingen van het onderzoek onder dagelijkse omstandigheden te gebruiken. Uit het onderzoek bleek namelijk ook dat het meten van een beperkt deel van het spectrum vaak al voldoende aanwijzingen geeft om goede sorteringen te maken. Zo kan het systeem onder praktijkomstandigheden frites met schil onderscheiden van frites met rotte plekken met min of meer dezelfde kleur als de schil. Daarmee kan nauwkeuriger gesorteerd worden en neemt de hoeveelheid onterecht afgekeurde frites sterk af.

Â

Jacco Noordam hoopt 25 februari te promoveren aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op zijn proefschrift âChemometrics in multispectral imaging for quality inspection of postharvest productsâ.

Â