Federatie van Ouderverenigingen

Levenslange garantie op terugkeer bij Wajong

16 februari 2005

Levenslange garantie op terugkeer bij Wajong

Woensdag 2 februari spraken kamerleden met minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Wajong. Steeds meer jonggehandicapten stappen vanuit de Wajong over naar een betaalde baan. Probleem is dat zij bij een mislukking hun recht op de Wajong-uitkering kunnen verliezen.
De terugvalregeling voor Wajongers werd eerder dit jaar uitgebreid van drie naar vijf jaar. Het kamerlid Bruls vindt de terugvaltermijn van vijf jaar een te magere regeling voor Wajongers met ernstige beperkingen. Hij overweegt daarom om een motie in te dienen. Voor deze groep wil hij een levenslange garantie zodat zij altijd kunnen terugkeren naar een Wajong-uitkering. Bruls kreeg de steun van de PvdA, Groen Links, SP en ChristenUnie.
Minister De Geus van Sociale Zaken is nog niet overtuigd. Hij gaat de Kamer nog een keer proberen uit te leggen waarom hij de uitbreiding van de terugvalregeling van drie naar vijf jaar voldoende vindt. Volgens hem is er een goed systeem gecreëerd waarin ook de nieuwe WAO is geïntegreerd.
De FvO ondersteunt het initiatief van Kamerlid Bruls voor een levenslange terugkeerregeling voor Wajongers.
Meer informatie, Cris Bergmans, c.bergmans@fvo.nl .