Federatie van Ouderverenigingen

Onderwijs aan leerlingen met beperkingen

16 februari 2005

Minister en Tweede Kamer over onderwijs aan leerlingen met beperkingen

Op 27 januari sprak minister Van der Hoeven met de leden van de Tweede Kamer over onderwijs aan leerlingen met beperkingen. Op de agenda stond een evaluatie van Weer Samen Naar School (WSNS), Leerling Gebonden Financiering (LGF) en het Onderwijsachterstandenbeleid (OAB). De minister gaf in dit gesprek aan dat er meer samenhang moet komen in de verkokerde en niet op elkaar afgestemde beleidsterreinen van WSNS, LGF en OAB. De integratie van gehandicapte kinderen verloopt niet op alle scholen gemakkelijk en soms komen kinderen zelfs thuis te zitten. De minister stelt de Kamer voor om het zorgbeleid nader door te lichten. Met als uitgangspunt dat de scholen een eigen (regionale) verantwoordelijkheid krijgen voor een sluitend onderwijsaanbod aan alle kinderen. De herziening kan leiden tot vereenvoudiging van regelgeving.
De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de VIM (Vereniging voor een geïntegreerde opvoeding van kinderen met het syndroom van Down) hebben de minister meegegeven dat ouders niet zitten te wachten op een volgende stelselherziening, zonder dat duidelijk is dat hun kinderen hier echt iets mee opschieten. Uit onderzoek van de VIM/FvO over ervaringen van ouders met een rugzak blijkt inderdaad dat een groot aantal ouders hun kind niet geplaatst krijgt op de school van hun voorkeur. Dat ze moeten shoppen en dat ze strijd moeten leveren. Een fors aantal scholen hanteert een plaatsingsbeleid. Een oplossing die de FvO voor ogen heeft is uitbreiding van de Wet Gelijke Behandeling. Mw. Azough van Groen Links diende naar aanleiding van het overleg een motie in. Ze verzoekt de regering om te onderzoeken of mogelijkheden kunnen worden geschapen om primair en voortgezet onderwijs onder de Wet Gelijke Behandeling te brengen. De motie werd ondersteund door SP, D66 en de PvdA en als gevolg hiervan aangenomen. Minister van der Hoeven heeft toegezegd in april van dit jaar op de inhoud terug te komen.

Tevreden zijn VIM en FvO met het voornemen van de minister om niet te tornen aan de onafhankelijkheid van de Centra voor Indicatiestelling. Ook over de plannen voor vereenvoudiging van de (her)indicatiestelling op een aantal punten (bijvoorbeeld kinderen met het Syndroom van Down krijgen een indicatie op basis van een verklaring van een arts) zijn de VIM en de FvO tevreden.
Informatie: Hillie Beumer, h.beumer@fvo.nl .