Gemeente Alkmaar


Architecten buigen zich over Vegro-terrein
in prijsvraag Europan

16 februari 2005

Alkmaar zet een deel van het voormalige Vegro-terrein op Overstad in voor de prijsvraag Europan8 voor jonge Europese architecten. In de ogen van het College van Burgemeester en Wethouders biedt de locatie volop kansen voor een nieuwe impuls in de Alkmaarse stedenbouw en architectuur.

De opgave voor de deelnemende architecten is op creatieve wijze invulling te geven aan de ontwikkeling van een deel van het Vegro-terrein. Daarbij dienen de architecten nadrukkelijk in te spelen op de visie van Adriaan Geuze van het Bureau West8, die eerder door eigenaren en gebruikers van Overstad is benoemd tot extern supervisor van de ontwikkeling van dit gebied.

Overstad ligt in het centrum van Alkmaar. Het gebied heeft verschillende positieve aspecten, zoals een aantal succesvolle ondernemers en winkels en enkele mooie wooncomplexen, maar als geheel maakt het vooralsnog een enigszins verpauperde indruk. Op dit moment is een groot deel van Overstad nog een verouderd industrieterrein, waar de verkeers- en parkeerproblemen groot zijn.

Als het aan gemeente Alkmaar en de verschillende eigenaren en gebruikers ligt, wordt Overstad een nieuw, duurzaam, levendig en aantrekkelijk stadsdeel van Alkmaar. Een verrijking van de huidige historische stad en van bestaande woon- en werkgebieden. De plannen worden gezamenlijk met de eigenaren gemaakt. De gemeente Alkmaar heeft voor dit project een zogenaamd `ontwerpatelier' in het leven geroepen om samen met alle betrokkenen te komen tot een Masterplan. De ontwerpen voor een deel van het voormalige Vegro-terrein in de prijsvraag van Europan dienen daarin te passen.

Kansen voor architecten
Europan is een Europese organisatie met vestigingen in zo'n twintig landen. De organisatie schept in en buiten Nederland kansen voor jonge architecten, mobiliseert ideeën, oplossingen, benaderingen en ontwerpen. En draagt bij aan het debat over architectuur en stedenbouw op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Gemeentes en/of opdrachtgevers stellen locaties beschikbaar en Europan organiseert de prijsvraag. Opzet van de tweejaarlijkse prijsvraag is dat het winnende plan daadwerkelijk wordt uitgewerkt en gebouwd. Het is de achtste keer dat Europan deze prijsvraag in ons land uitschrijft.

Verantwoordelijk wethouder Cor van Vliet ziet in deelname aan het prestigieuze Europan8 volop mogelijkheden: "Overstad heeft ondernemers, winkelend publiek, bewoners en woningzoekenden veel meer te bieden dan het nu doet. Een ambitieuze en voortvarende ontwikkeling van het Vegro-terrein is daartoe van wezenlijk belang. Vandaar ook dat ik reikhalzend uitzie naar de creatieve inzendingen van de architecten die zich op deze uitdaging zullen storten. Europan8 biedt Alkmaar een stedenbouwkundig buitenkansje. Dit draagt ertoe bij dat onze stad op het punt van architectuur naam kan maken, nationaal èn internationaal."

21 februari 2005