ChristenUnie


Vragen over Situatie door tsunami getroffen Birmezen in Thailand Woensdag 16 Februari 2005 - 13:57

Vragen van het lid Huizinga-Heringa (ChristenUnie) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over de situatie van de door de tsunami getroffen Birmezen in Thailand. (Ingezonden 16 februari 2005)
1. Bent u op de hoogte van de benarde situatie waarin in Thailand wonende Birmese slachtoffers van de tsunami zich bevinden?1
2. Heeft u een verklaring voor het verschil tussen de gegevens van de Thaise autoriteiten waaruit blijkt dat slechts twee Birmezen zijn omgekomen als gevolg van de tsunami en de schattingen2 die in omloop zijn volgens welke het werkelijke dodental veel hoger ligt en het vele honderden dodelijke slachtoffers betreft, misschien zelfs duizenden?

3. Is het waar dat de Birmezen die de ramp overleefd hebben en hun identiteitspapieren kwijt zijn, zich in mensonterende omstandigheden moeten verschuilen, als ze niet willen dat ze door de Thaise autoriteiten worden opgepakt en het land worden uitgezet?

4. Deelt u de conclusie dat de Birmese overlevenden van de tsunami niet alleen te lijden hebben van de gevolgen van de ramp, maar ook nog eens het nodige te duchten hebben van de Thai en dan vooral van de Thaise politie?

5. Bent u bereid om (in EU-verband) druk uit te oefenen op de Thaise autoriteiten om te voorkomen dat legale Birmese migranten die door de ramp hun identiteitspapieren zijn kwijtgeraakt de grens worden overgezet naar Birma, en te bevorderen dat hen in plaats daarvan een nieuwe werkvergunning wordt verschaft?

6. Bent u bereid humanitaire initiatieven van lokale Thaise en Birmese hulporganisaties, die opkomen voor deze zwaar getroffen groep, te steunen? Ziet u nog andere mogelijkheden om de getroffen Birmezen in Thailand te ondersteunen?


1 Trouw, 15 januari jl., «Vieze Birmezen schuilen in het bos»; de Volkskrant, 1 februari jl., «Lot Birmezen in Phuket onzeker».
2 de Volkskrant, 1 februari jl.

---