Gemeente Delft

Woensdag 16 februari om 13.45 uur tonen kinderen uit Tanthof, die meedoen aan het voorbeeldproject 'Van de achterbank op de fiets' hun geleerde fietsvaardigheden. Ook overhandigen zij een multomap aan Jan Torenstra (wethouder wijkzaken) vol met hun ideeën over verkeersveiligheid (voor kinderen) in Tanthof. De kinderen hebben dit initiatief met de leidsters van drie Nso's (naschoolse opvang) van Octopus opgepakt. De kinderen van de Nso's laten zien dat ze niet meer op de achterbank van de auto van hun ouders of in de bus van de Naschoolse opvang hoeven te zitten. Dat ze, al dan niet begeleid, deel kunnen nemen aan het verkeer. Wel moet er nog het een en ander gebeuren om veilig te kunnen fietsen naar school, de Nso of naar sport.

Binnen het omvattende project 'Kinderen veiliger door Delft, is 'Van de achterbank op de fiets' een deelproject. Uiteindelijk zal er een actieplan voor een routenetwerk tussen scholen en sport/buitenschoolse opvanglocaties in Tanthof komen en worden uitgevoerd. De gemeente gaat samen met de kinderen, de ouders en de Nso's van Octopus (De Groenpost, De Lepalaar en Natuur- en sport Nso Vitesse) aan de slag gaan om dit in 2005 te realiseren. Als het voorbeeldproject met succes is afgerond kan dit ook bij andere Nso's in Delft gerealiseerd worden.

De kinderen van de Nso's hebben een multomap samengesteld met daarin: tekeningen van henzelf, door henzelf uitgevoerde enquêtes over verkeersveiligheid, ontwerpen van alle onderdelen van een fiets, foto's van de kinderen in actie (speurtocht), foto's door de kinderen gemaakt van diverse verkeerssituaties, eigen gemaakte verkeersborden en een plattegrond met belangrijke kinderroutes.

De deelnemende kinderen zijn dankzij dit project in de gelegenheid gesteld om te leren zelfstandig of in groepen, al dan niet begeleid, van huis of school naar een accommodatie voor sport- en welzijnsactiviteiten en buitenschoolse opvang te kunnen fietsen. Daarvoor is door de gemeente samenwerking gezocht met relevante partijen en heeft Octopus de activiteiten op zich genomen. In de wijk Tanthof worden in het oostelijke deel, naast een sport b.s.o. op sportpark Tanthof-zuid, vanaf september 2004 ook BOS (Buurt - Onderwijs - Sport) activiteiten voor leerlingen van de drie basisscholen georganiseerd. Deze vinden deels op en bij school plaats, deels ook op sportaccommodaties in en bij de wijk. In het westelijke deel van Tanthof wordt aangesloten bij de samenwerking en diversiteit van de verschillende b.s.o.'s.