Verbond van Verzekeraars

Kamer blijft hameren op aanpak nalevingslasten

Waar blijft de beloofde aanpak van de vermindering van nalevingslasten, zo vroeg de Tweede Kamer onlangs tijdens een Algemeen Overleg (AO) aan minister Zalm en staatssecretaris Van Gennip. De Kamer is zorgelijk gestemd over de vraag of het kabinet de beoogde vermindering van administratieve lasten wel haalt.

Niet alleen zet de Kamer vraagtekens bij de haalbaarheid van de door Zalm toegezegde vermindering van 25 procent, maar ook bij het tempo waarin de vermindering van administratieve lasten gestalte krijgt. Ondernemers zien geen resultaten, zei VVDer Charlie Aptroot. Waar Zalm de Kamer probeerde gerust te stellen dat het kabinet goed op schema ligt, waren de fracties van CDA, VVD en PvdA eensluidend kritisch. Namens de PvdA gebruikte Pauline Smeets zelfs het beeld van de processie van Echternach: vijf stappen vooruit, en drie achteruit. Dit ondanks lof voor Zalm, die erin is geslaagd het onderwerp ook op de Europese agenda te plaatsen.

Laconiek

Staatssecretaris Van Gennip is in juni vorig jaar per motie gevraagd aandacht te schenken aan het probleem van de nalevingslasten die wet- en regelgeving voor het bedrijfsleven met zich meebrengen. Destijds was ze nog tamelijk laconiek over het oplossen van dit probleem, maar tijdens het AO moest de staatssecretaris erkennen dat het lastiger was dan ze had gedacht. Van Gennip heeft toegezegd dat de intussen opgerichte interdepartementale werkgroep (waarin ook het Verbond is vertegenwoordigd) binnen enkele weken met eerste conclusies zal komen op de vraag of de nalevingslasten te berekenen zijn, en welke methode daarvoor bruikbaar kan zijn.

Nalevingslasten meten via MINVER?

Aptroot wees Van Gennip nadrukkelijk op MINVER, het MeetInstrument Nalevingslasten VERzekeraars dat door het Verbond is ontwikkeld. Ger Koopmans (CDA) vroeg de bewindslieden een aparte paragraaf op te nemen over nalevingslasten in de memorie van toelichting bij een nieuwe wet, bijvoorbeeld als onderdeel van de Bedrijven Effect Rapportage.

Verzekerd!, februari 2005