Gemeente Nijmegen

Douches in sportzaal Onder de St. Steven uit voorzorg tegen legionella gesloten

Een Nijmegenaar is besmet geraakt met de legionellabacterie en is ernstig ziek geworden. Waar hij de legionella heeft opgelopen is op dit moment nog niet duidelijk. Omdat de man ook gebruik heeft gemaakt van de douches in sportzaal "Onder de St. Steven" zijn deze douches uit voorzorg gesloten.

Op dit moment wordt uitgezocht waar de man de besmetting heeft opgelopen. Er worden tests gedaan bij verschillende locaties, waaronder bij de douches in de sportzaal "Onder de St. Steven". De uitslagen van de testen worden uiterlijk eind volgende week verwacht. Als blijkt dat er geen legionellabacteriƫn in de leidingen van de sportzaal aanwezig zijn, worden de douches weer ter beschikking gesteld van de gebruikers van de sportzaal.

Verenigingen en scholen maken gebruik van de sportzaal. De besturen van de verenigingen, de schoolleiding en de ouders van de kinderen zijn inmiddels door een brief op de hoogte gesteld van de preventieve sluiting.

De douche-installatie in de sportzaal is aangepast volgens de laatste voorschriften van de Waterleidingwet en het Waterleidingbesluit.

Zolang de besmettingshaard niet bekend is wordt echter door de gemeente Nijmegen en de GGD met alle mogelijkheden rekening gehouden. De incubatietijd van legionella is maximaal drie weken. Mensen die gebruik hebben gemaakt van de douches en die zich ziek voelen met de volgende verschijnselen, wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts of de GGD: een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel. Dit kan gevolgd worden door koorts tot 39 graden, hoesten en kortademigheid. Ook diarree en braken zijn mogelijk.