Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 7 / 2005

logo bericht uit maastricht

Afbeelding
Stadsdebat over de beste stad

Hoe maken we de beste stad van Nederland nóg beter? Dat is het thema van het stadsdebat op zondag 20 februari. Het debat begint om 14.15 uur in Centre Céramique.

dotline

Afbeelding
Architectuurexpositie

In de hal van het GemeenteLoket is van 17 februari tot en met 17 maart de expositie 'Oog voor architectuur in Europa' te zien. De expositie geeft u een indruk van de architectuurgeschiedenis van Europa.

dotline

Bedrijvencentrum Malberg

Op 24 februari wordt het nieuwe Bedrijvencentrum in Malberg geopend aan de Florijnruwe 111. Van 16.30 tot 18.00 uur kunt u in het bedrijvencentrum kennismaken met de ondernemers en de bedrijvigheid die er plaats vindt.

> Workshops voor ondernemers
> Sjiek en sjoen? Samen doen!
> Kandidaten gezocht voor Limburgse geschiedenisquiz > Bekendmakingen 16 februari 2005

Stadsdebat over de beste stad

Afbeelding Van alle kanten krijgt Maastricht lof toegezwaaid. De Beste Stad van Nederland. De Beste burgemeester van Nederland. De Beste universiteit van Nederland en de Beste winkelstad. Het kan niet op. Een imago waar je u tegen zegt.

Maar is de Beste stad van Nederland in alle opzichten ook écht de beste of sluiten we de ogen voor de problemen? Valt er niets meer te verbeteren in Maastricht? En hoe houden we dit fantastische imago in stand. Achteroverleunen en genieten of werken aan een verdere onderbouwing? Hoe staat het met de afkalvende werkgelegenheid? Zijn we in staat om de toenemende vergrijzing van de stad op te vangen? En moeten er nog meer toeristen komen naar de stad? Hebben het stadsbestuur en de gemeenteraad daar antwoorden op? Hebben ze een visie over de toekomst van de Beste stad van Nederland?

Hoe maken we van de Beste stad van Nederland nóg beter? Daarover debatteert zondag 20 februari een groot aantal fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Maastricht onder leiding van George Vogelaar van DebatTheater Maastricht. Het debat begint om 14.15 uur in Centre Céramique, Avenue Céramique 50 in Maastricht.

Architectuurexpositie

Afbeelding In de hal van het GemeenteLoket aan de Randwycksingel 22 is in de periode 17 februari tot en met 17 maart 2005 tijdens de openingstijden van het GemeenteLoket een expositie te zien over het onderwerp 'Oog voor Architectuur in Europa'.

De expositie is ingericht door prof. dr. Nico Nelissen, de voorzitter van de Welstands-/Monumentencommissie van de gemeente Maastricht, en is gebaseerd op het gelijknamige boek van zijn hand. De bezoeker wordt meegenomen op een reis door de architectuurgeschiedenis van Europa. Dit gebeurt door in te gaan op 25 projecten die illustratief zijn voor de verschillende stromingen van onze westerse
architectuurgeschiedenis.

De expositie is een ware invitatie tot het goed kijken naar én het actief beleven van architectuur. Het gaat om meer dan alleen gebouwen op zich. De samensteller van de expositie vraagt aandacht voor wat hij noemt 'gecontextualiseerde architectuur', dat wil zeggen aandacht voor gebouwen geplaatst tegen de achtergrond van tijd en plaats waarin ze tot stand zijn gekomen.

Om architectuur beter te leren bekijken en begrijpen, heeft hij een achthoek ontwikkeld. Aan de hand daarvan kan iedereen architectuurprojecten gerichter beleven en daardoor ook beter waarderen. In de expositie wordt ook een wegwijzer gepresenteerd met 25 regels, bedoeld om oog te hebben voor essentiële aspecten van gebouwen. Die regels vormen de grondslag voor het ontwikkelen van 'een architectonisch gevoel'.

In de expositie wordt aandacht besteed aan de volgende projecten:


* Antieke Griekse Bouwkunst: Acropolis te Athene
* Antieke Romeinse Bouwkunst: Pantheon te Rome
* Romaanse Bouwkunst: Onze Lieve Vrouwe-Basiliek te Maastricht
* Gotische Bouwkunst: Kathedraal van Chartres
* Renaissance: Pazzi-kapel te Florence

* Classicisme: Villa Rotonda te Vicenza

* Barok: Zwinger te Dresden

* Frans Neoclassicisme: Zoutziederij in Arc-et-Senans
* Schots Neoclassicisme: Nieuwe Harmonie in New Lanark
* Duits Neoclassicisme: Paviljoen te Berlijn
* Art Nouveau: Magazijnen Waucquez te Brussel
* Wiener Sezession: Kirche am Steinhof te Wenen
* Catalaans Modernisme: Parc Güell in Barcelona
* Expressionisme: Goetheanum te Dornach

* Functionalisme in de Stedenbouw: De Industriële Stad Lyon
* Nieuwe Bouwen: Huis Sonneveld te Rotterdam
* Internationale Stijl: Woonblok te Firminy
* Functionalisme in de Architectuur: Casino-Kursaal van Oostende
* Regionaal Functionalisme: Stadhuis van Rodovre
* Organische Architectuur: Boa Nova in de omgeving van Porto
* Postmoderne Architectuur: Kurhaus Museum te Kleef
* Organisch Functionalisme: Thermalbad te Vals
* High-Tech-Architectuur: Palais des Beaux-Arts te Lille
* Supermodernisme: Museum Het Valkhof te Nijmegen
* Restauratiearchitectuur: DRU-IJzergieterij te Ulft.

Het bijzondere van de expositie 'Oog voor Architectuur in Europa' is dat de architectuurprojecten van allerlei kanten worden bekeken: vanuit een oogpunt van architectuur, stedenbouw, kunstgeschiedenis, politiek, bestuur, maatschappij en cultuur.

De opening van de expositie wordt verricht door Wim Hazeu, wethouder Volkshuisvesting, Natuur en Afvalbeleid, op donderdag 17 februari 2005 om 17.00 uur in de hal van het Stadskantoor I van de gemeente Maastricht aan de Randwycksingel 22 in Maastricht.

Opening en Open Huis Bedrijvencentrum Malberg

Op 24 februari aanstaande opent Wim Hazeu, wethouder Volkshuisvesting, Natuur en Afval, het nieuwe Bedrijvencentrum in Malberg. Tijdens deze feestelijke opening krijgt iedereen de gelegenheid een kijkje te nemen in het Bedrijvencentrum. Van 16.30 tot 18.00 uur kunt u in het bedrijvencentrum kennismaken met de ondernemers en de bedrijvigheid die er plaats vindt.

In dit voormalige pand van de Keuringsdienst van Waren aan de Florijnruwe 111 hebben de eerste acht ondernemers hun intrek genomen. Het gaat om bedrijven op het gebied van dienstverlening en ambachtelijke productieactiviteiten. In totaal telt het pand dertig kantoor-/bedrijfsunits met een grootte van 30 tot 100 m2 per unit.

De units zijn speciaal bedoeld voor (door)startende ondernemers die een steuntje in de rug krijgen bij het starten van een bedrijf zonder al te veel financiële verplichtingen. Kleinschalige bedrijven die vanwege hun omvang en activiteiten passend en niet storend zijn voor de omgeving, kunnen er een plek krijgen. Daarnaast is er vaak sprake van een sterke geografische verbondenheid met de buurt. Ondernemers komen bijvoorbeeld uit de buurt zelf of hun verzorgingsgebied ligt op buurt of stedelijk niveau.

Met de opening van het Bedrijvencentrum is het eerste project van het buurtplan Manjefiek Malberg afgerond. Via dit buurtplan, waarmee in totaal circa 200 miljoen euro is gemoeid, werken de gemeente Maastricht, woningcorporaties Woonpunt en Servatius en projectontwikkelaar AM Wonen samen met de bewoners aan een mooier en beter Malberg. Naast het bedrijvencentrum staan ook de vernieuwing van het woningaanbod en de woonomgeving, een nieuw winkelcentrum, een multifunctionele accommodatie, sportgebouw en woonzorgcentrum op de agenda.

Het Bedrijvencentrum is een uitvloeisel van de gemeentelijke buurtgerichte aanpak buurt- en wijkeconomie.Centraal hierin staan het versterken van de sociale en economische structuur door middel van het bieden van passende bedrijfshuisvesting en het bieden van meer werk in de buurt. Bedrijvigheid en meer werk in de buurt vergroot de levendigheid in de buurt, verkleint het sociaal isolement en draagt bij aan een veilig gevoel. Het project is daarom medegefinancierd door de Provincie Limburg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Workshops voor ondernemers

De Federatie samenwerkende Ondernemersverenigingen Maastricht en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht & Heuvelland verzorgen binnenkort twee nieuwe kosteloze ondernemersworkshops. Het initiatief wordt uitgevoerd door het Servicepunt Detailhandel Maastricht.

Op 28 februari is er een workshop over 'Arbeidsrecht, flexibele contracten'. Onderwerpen zijn deeltijdwerkers, flexibele arbeidscontracten en het afsluiten van nieuwe contracten.

Op 11 april is er een workshop over ' Ziekteverzuim en veranderende arbowetgeving in 2005'. Aan bod komen de rechten en plichten met betrekking tot ziekteverzuim en arbo-wetgeving en de veranderingen daarin.

Interesse?

Stuur een fax met uw contactgegevens naar: (015) 219 12 19. Of mail naar: petra.van.meeteren@cwinet.nl. Verdere gegevens over inhoud, tijdstip en locatie worden u hierna toegezonden. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.servicepuntdetailhandelmaastricht.nl.

Sjiek en sjoen? Samen doen!

Alle informatie over de campagne 'Sjiek en sjoen? Samen doen!' vindt u op deze special Sjiek en Sjoen pagina's.

> Sjiek en Sjoen

Kandidaten gezocht voor Limburgse geschiedenisquiz

Op donderdagavond 10 maart houdt het Centre Céramique de gemeentelijke voorronde van de provinciale geschiedenisquiz. De quiz vindt plaats in het kader van de Boekenweek 2005 die als thema heeft `Spiegel van de Lage Landen - Boeken over onze geschiedenis'. Centre Céramique is nog op zoek naar kandidaten die veel af weten van (Limburgse) geschiedenis. Iedereen mag meedoen. De winnaar van de voorronde in het Centre Céramique wordt uitgenodigd deel te nemen aan de provinciale finale op 17 maart in Roermond.

Alle Limburgse bibliotheken houden op donderdag 10 maart om 19.30 uur hun eigen gemeentelijke ronde. De deelnemers beantwoorden tijdens de voorronde schriftelijk veertig vragen, waarvan een aantal vragen gaan over de regio, een aantal over Limburg en een aantal algemene vragen. Het gaat in de meeste gevallen om meerkeuzevragen. Daarnaast worden enkele filmfragmenten getoond. De voorronde in het Centre Céramique wordt gepresenteerd door Olga Hupkens, bekend van TV Maastricht en L1. Voorzitter van de jury is oud-wethouder en historicus Theo Bovens. Aan de Maastrichtse voorronde neemt ook een aantal bekende personen deel.

Deelnemen?

Iedereen kan geschiedenis schrijven en deelnemen aan de geschiedenisquiz. De deelname is gratis. Inschrijven kan tot 1 maart 2005. U kunt zich aanmelden bij de Klantenservice van het Centre Céramique. Gewoon even binnenlopen, of bel (043) 350 56 00, of mail naar klantenservice@sbm. Vermeld in de mail uw naam, adresgegevens en telefoonnummer. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de deelname.

Bekendmakingen 16 februari 2005

Lees ook de openbare bekendmakingen van deze week. Daarin kunnen bekendmakingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Bekendmakingen 16 februari 2005