Protestantse Kerk in Nederland


Voorman Wereldraad: Kerken dreigen contact te verliezen met gelovigen

(16-2-2005)
Christenen van deze tijd hebben behoefte aan zingeving en spiritualiteit, maar kunnen dat in toenemende mate niet vinden in de traditionele kerken; meer en meer zoeken met name jongeren hun eigen weg, in onafhankelijke gemeenschappen. Dit speelt niet alleen in kerken in het Westen, maar ook in bijvoorbeeld Kenia, zo bleek uit de toespraak die dr. Sam Kobia hield op de openingsdag van het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken, dinsdag in Genève. Volgens Kobia, algemeen secretaris van de Wereldraad, is dit voorbeeld illustratief voor de trend dat de traditionele grenzen tussen kerkgemeenschappen vervagen en christenen samenwerking en gemeenschap zoeken rond maatschappelijke, morele of spirituele themas.

Genoemde trend heeft ook invloed op het functioneren van de Wereldraad van Kerken zelf en andere oecumenische organisaties. Volgens Kobia moeten zij zich meer richten op het faciliteren van bondgenootschappen tussen kerken onderling en van kerken met andere religies en organisaties.
De vraag naar de toekomst van de oecumenische beweging speelt al langere tijd en werd in 2003 aangezwengeld door de voorganger van Kobia, dr. Konrad Raiser. Hij beloofde toen een herziening van de oecumenische beweging. De vraag hoe dat er uit gaat zien, staat deze week ook op de agenda van het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken.

De Wereldraad van Kerken is een gemeenschap van ruim 340 kerken, in meer dan 120 landen over de hele wereld. De hoogste instantie van de Wereldraad is de assemblee, die één keer in de zeven jaar bijeenkomt. In de tussenliggende jaren ligt de leiding van de Wereldraad in handen van het zogenoemde Centraal Comité, dat bestaat uit 150 leden uit de lidkerken. Namens de Protestantse Kerk in Nederland is ds. Wies Houweling lid van het Centraal Comité. Het Centraal Comité komt van 15 tot en met 22 februari 2005 bijeen in Genève.
De eerstvolgende assemblee vindt plaats in februari 2006, in de Braziliaanse stad Porto Alegre.