Socialistische Partij

De Geus: Wellicht noodrem voor regeling levensloop / prepensioen

16-02-2005 * Minister De Geus van Sociale Zaken zal in september de noodrem hanteren als blijkt dat invoering per 1 januari 2006 van de nieuwe regeling inzake levensloop en prepensioen tot de chaos leidt die vakbonden, werkgevers en pensioenfondsen nu al voorspellen.

Meer dan die concessie wilde de bewindsman gisteren niet doen tijdens een urenlang debat in de Eerste Kamer over het voorstel. De nieuwe regeling is één van de voortvloeisels uit de massademonstratie van 2 oktober op het Museumplein. Driehonderdduizend demonstranten, opgeroepen door vakbonden en linkse partijen, wezen toen de voorgenomen kabinetsaanval op VUT en prepensioen af, waarop de regering moest inbinden. De nieuwe regeling is - zij het knarsetandend
- wel door de vakbonden aanvaard. Invoering per 1 januari a.s. van deze uiterst complexe wetgeving achten zij echter onmogelijk.

SP-senator Anja Meulenbelt deelt de zorgen van de vakbonden en uitvoerders van de nieuwe regelingen. Daarenboven hield ze Senaat en regering voor dat de regeling onvoldoende solidariteit bevat en niet leidt tot het beoogde doel. Volgens de regering moet de regeling mensen meer eigen ruimte bieden om als ze dat willen betaald verlof te nemen voor het opvoeden van kinderen, het verder studeren, het bieden van zorg aan naasten en het eerder stoppen met werken. In de praktijk, zo voorspelde Meulenbelt, zal de regeling het beste uitpakken voor de mensen die hem het minste nodig hebben: goedverdienende mannen. Jongeren, vrouwen en allochtone Nederlanders zullen er weinig of geen profijt van hebben. Hun inkomens laten doorgaans niet toe dat er voor later gespaard kan worden. De SP-senator kreeg steun van verschillende andere fracties voor haar kritiek dat de regeling zijn doel dreigt te missen. Meer dan de toezegging van minister De Geus dat deze kritiek betrokken zal worden bij de evaluatie van de nieuwe regeling over drie jaar was echter niet binnen te halen tijdens het debat.

De Eerste Kamer stemt komende dinsdag over het wetsvoorstel en over een door PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en SP ondersteunde motie om al vóór de zomervakantie te beslissen of invoering uitgesteld moet worden.