Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|17 februari 2005              

Winnaars Utrechtse Sportprijzen 2004

Woensdag 16 februari 2005 zijn de jaarlijkse Utrechtse sportprijzen uitgereikt. Kasper Engel (zwemmen) is Sportman van het jaar 2004 geworden; Karin Ruckstuhl werd Sportvrouw van het jaar 2004 en FC Utrecht werd Sportploeg van het jaar 2004. Verder zijn prijzen uitgereikt in de categorieën Talent, Sportvrijwilliger en Sportvereniging van het jaar 2004.

Om in aanmerking te komen voor de sportprijs moet iemand in Utrecht wonen of sporten bij een in Utrecht gevestigde vereniging. Voor de titel sportman, sportvrouw of sportploeg van het jaar moet iemand een bijzondere (naar nationale of internationale maatstaven gemeten) sportprestatie hebben geleverd. Voor de titel sportvrijwilliger van het jaar geldt dat iemand minimaal 10 jaar op vrijwillige basis (dus onbetaald) actief moet zijn geweest bij een Utrechtse sportvereniging. Bij de sportvereniging van het jaar gaat het niet zozeer om de sportprestatie, maar om zaken die specifiek zijn voor een vereniging, zoals activiteiten voor bijzondere doelgroepen. Het sporttalent is iemand jonger dan 18 jaar die heeft laten zien zeer talentvol te zijn.

De winnaars van 2004 zijn:

. Sportman van het jaar 2004: Kasper Engel (zwemmen)
Won tijdens de Paralympische Spelen 2004 zilver op de 100m schoolslag. Tijdens de NK korte baan werd hij 1e op de 50m vrije slag, 1e op de 50m schoolslag, 1e op de 400m vrije slag, 1e op de 100m schoolslag en 1e op de 200m vrije slag. Op het NK lange baan: 1e op de 50m schoolslag, 1e op de 100m schoolslag en 1e op de 100m rugslag.

. Categorie Sportvrouw van het jaar 2004: Karin Ruckstuhl (atletiek)
Zij werd 4e op de WK indoor vijfkamp, behaalde het Nederlands record zevenkamp, werd Nederlands kampioen verspringen-hoogspringen, werd 2e op de internationale zevenkamp in Ratingen met 6208 punten (3 punten onder het Nederlands record), werd 10e tijdens de internationale zevenkamp in Gotzis (+ kwalificatie voor de Olympische Spelen), deelneemster Olympische Spelen op de zevenkamp. Onlangs is zij door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie verkozen tot atlete van het jaar 2004.

. Talent van het jaar 2004: Mike v/d Brink (waterpolo)
Mike v/d Brink is een groot talent. Hij is geselecteerd voor Jong Oranje eerste team en speelt in het Jongeren Talenten Team, een dubbele competitie tegen eerste klasse teams. Hij speelt daar op één van de zwaarste en moeilijkste posities. Daarnaast speelt hij in de herenselectie van AZ&PC en speelt hoofdklasse. Ook heeft hij inmiddels deelgenomen aan de Europese bekerwedstrijd. Volgens ingewijden is Mike de ideale speler: hij wil altijd, is leergierig, gedreven en gemotiveerd. Zijn sport combineert hij met een technische opleiding aan het ROC ASA Scutos. Zijn doel is deelnemen aan de Olympische Spelen.

. Sportvrijwilliger van het jaar 2004: Peter van Kuijk (tennisvereniging PVC)
Dhr. Van Kuijk is al meer dan 22 jaar betrokken bij Tennisvereniging PVC, waarvan al ruim 15 jaar als voorzitter. Vanaf 1985 is hij de grote animator en stuwende kracht achter de samenwerking en verplaatsing van een aantal verenigingen van sportpark Verthoren naar het nieuwe complex Sportpark Marco van Basten. In al die jaren heeft hij belangeloos veel energie en tijd gestoken in dit project. Het complex zal begin 2005 in gebruik worden genomen door de betrokken verengingen.

. Sportvereniging van het jaar 2004: Stichting De Blauwe Vogel '74
De stichting bestaat dit jaar 30 jaar. Gedurende deze jaren organiseerden zij wekelijks sportactiviteiten (zwemmen en judo en rolstoelbasketbal) voor gehandicapte en niet-gehandicapte kinderen. Het zwemmen neemt een prominente plek in binnen de verenigingsactiviteiten. Middels de zwemlessen hebben al heel veel kinderen de diploma's A,B en C gehaald. Ook zwembrevetten voor reddend zwemmen en lange afstandzwemmen maken onderdeel uit van aanbod. Alhoewel bij het judo vooral het plezier voorop staat, worden ook hier jaarlijks diverse diploma's gehaald en wordt meegedaan aan verschillende toernooien.

. Sportploeg van het jaar 2004: FC Utrecht
Zij waren in 2004 winnaar van de Amstelcup en van de Johan Cruijffschaal. In de eredivisie stonden zij in december 2004 op de 5e plaats.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman, telefoon 030-286 10 55.

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --