Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Verdrag van Kyoto in werking
Uitzenddatum: Wo. 16 februari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Jeroen Illy en Foeke de Koe

Vandaag is het protocol van Kyoto in werking getreden. In het protocol staan bindende afspraken voor de geĂŻndustrialiseerde landen om de uitstoot van schadelijke broeikas- gassen te verminderen. Wat betekent het verdrag voor Nederland en zijn de doelstellingen haalbaar?

Moeizaam onderhandelen
Ruim zeven jaar geleden werd het Verdrag van Kyoto opgesteld als aanvulling op het Klimaatverdrag uit 1992. Het kwam in Japan tot stand na twee jaar moeizaam onderhandelen.

Uitstoot
Industrielanden verbinden zich in het verdrag tot het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Tussen 2008 en 2012 moet die met gemiddeld vijf procent worden verminderd ten opzichte van het niveau van 1990. Per land gelden verschillende reductiepercentages. Voor Nederland ligt het op zes procent.

Rusland
De inwerkingtreding van het verdrag heeft lange tijd geduurd. Voorwaarde was dat ten minste 55 landen, die samen 55 procent van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaken, het protocol zouden hebben bekrachtigd. Rusland ratificeerde het verdrag afgelopen november en daarmee was het vereiste aantal deelnemende landen compleet.

Emissiehandel
Landen kunnen op verschillende manieren de doelstellingen halen. Een daarvan is de emissiehandel tussen bedrijven. Die kunnen kooldioxiderechten (CO2-rechten) verkopen of kopen. De overheid heeft aangegeven hoeveel broeikasgassen ze mogen uitstoten. Als een bedrijf emissierechten overhoudt omdat het minder kooldioxide uitstoot, mag het deze verkopen aan een bedrijf dat aan zijn maximum zit.

Energiebesparingsprojecten
Iets anders is het realiseren van energiebesparingsprojecten in Oost-Europa / Rusland en ontwikkelingslanden. Het westen steekt bijvoorbeeld geld in windenergie, zodat er in die landen minder kooldioxide de lucht in gaat. Het uitgespaarde deel in die landen mag worden afgetrokken van het emissieplafond van het investerende land.