Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Het Duitse voetbalschandaal: âScheids, mogen we dit keer winnen?â
Uitzenddatum: Wo. 16 februari 2005, 20.30u

De timing kon niet slechter: een jaar voor het wereldkampioenschap is gastland Duitsland verwikkeld in een omkoopschandaal waarbij scheidsrechters en spelers zijn betrokken. âEen grote catastrofe voor het WKâ, stelt Franz Beckenbauer, president van het organisatiecomité.

Vreemd
Gokkantoor Oddset viel het al eerder op: er werden vreemde weddenschappen afgesloten als de 25-jarige scheidsrechter Robert Hoyzer floot. Zo werd er flink ingezet op een thuiswinst van SC Paderborn tegen HSV, terwijl de eerste ploeg een duidelijke outsider was.

Schwalbe
Bovendien maakte de Nederlander Thijs Waterink, bij een achterstand van 2-0 een overduidelijke âschwalbeâ. Wanneer een speler zich zonder aanleiding laat vallen, moet hij volgens de regels een gele kaart krijgen. Waterink kreeg van Hoyzer een strafschop kado. Paderborn won de bekerwedstrijd uiteindelijk met 4-2.

Schuld
Een klein, eerste onderzoek naar de gang van zaken leverde echter niets op. Als maanden later vier scheidsrechters ook bij de Duitse voetbalbond (DFB) stellen dat Hoyzer vreemde beslissingen neemt, is dat het begin van het einde van zijn carrière. Na een week ontkennen geeft hij schriftelijk zijn schuld toe.

Plasma-televisie
Status. Geld. Dure autoâs. Daar deed Hoyzer het voor, erkende hij in een televisie-interview. In het Berlijnse gokcafé King werd door de Kroatische gokmaffia grof ingezet op de wedstrijden die Hoyzer floot. In totaal verdiende hij 67 duizend euro, én een plasma-televisie. Maar hij heeft spijt. En wil âdat er in Duitsland weer zuiver voetbal wordt gespeeld.â

10.000 euro
Hoyzer heeft daarom dertien mensen aangewezen die zich ook hebben laten omkopen, onder wie vier collegaâs. Waterink, de aanvoerder die de fopduik maakte, heeft inmiddels bekend dat hij voor dat duel 10.000 euro heeft gekregen om onder zijn clubgenoten te verdelen.

Schadevergoeding
Het OM en de Duitse voetbalbond zijn nu al ruim drie weken bezig om de complete omvang van het schandaal in kaart te krijgen en maatregelen te treffen. Zo kreeg HSV 2 miljoen schadevergoeding. Een tweede wedstrijd, tussen Wacker Burghausen en LR Ahlen, moet opnieuw gespeeld worden. Een collega van Hoyzer, Dominik Marks, is sinds gisteren geschorst.

WK
De hele affaire is des te pijnlijker omdat het WK â gehouden in Duitsland â voor de deur staat. Beckenbauer, president van het organisatiecomité, vreest dat het imago van het WK blijvend wordt geschaad als de kwestie niet snel wordt opgelost. Het roept herinneringen op aan een omkoopschandaal in het voetbal in 1971. Toen kregen spelers geld van clubfunctionarissen om wedstrijden te beïnvloeden. De winst op het WK van 1974 verzachtte toen juist het leed.

Spandoeken
De grootste verliezers zijn echter de supporters. Hoyzer heeft de manipulatie van vijf wedstrijden in de tweede Bundesliga toegegeven, maar het OM doet onderzoek naar zeker 63 wedstrijden. âScheids, mogen we dit keer winnen?â en âHeeft u tegen ons gewed?â valt te lezen op spandoeken langs het veld.

Scheldwoord
En Hoyzer? Hij zit sinds zaterdag in hechtenis en kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf tussen een en tien jaar. Zijn naam is tegenwoordig een scheldwoord voor scheidsrechters die dubieuze beslissingen nemen.