PERSBERICHT - 2005-02-16

EU stelt nieuwe rechten voor vliegtuigpassagiers vast

easyJet waarschuwt voor schade luchtvaartindustrie

De nieuwe regelgeving van de EU over de rechten van vliegtuigpassagiers die vanaf 17 februari 2005 van kracht is, heeft easyJet genoopt tot actie. De Britse vliegmaatschappij bevestigt allereerst dat een hoog serviceniveau voor passagiers van groot belang is en dat zij zal meewerken aan het uitvoeren van de regelgeving. Tegelijkertijd waarschuwt easyJet voor de nadelige gevolgen van de nieuwe regels voor de luchtvaartindustrie.

De nieuwe EU-regelgeving heeft betrekking op de compensatie van passagiers bij overboekingen, annulering en vertraging van vluchten. easyJet steunt het doel van de nieuwe EU-regelgeving: het verantwoordelijk houden van vliegmaatschappijen voor de service aan passagiers in alle gevallen en het verbeteren van de vliegervaringen van reizigers. easyJet gelooft dat de nieuwe regelgeving dit doel echter niet dient en dat er sprake is van slechte wetgeving die schade toebrengt aan de branche.

easyJet doet al het nodige om te allen tijde goede dienstverlening aan haar passagiers te waarborgen en voorziet ook al in een aantal zaken die de nieuwe regelgeving met zich meebrengt. Desalniettemin heeft de vliegmaatschappij met name bezwaren op de volgende terreinen:


1. De regelgeving geldt alleen voor luchtvaartmaatschappijen, wat in strijd is met EU-regels dat alle vormen van transport identiek behandeld moeten worden;


2. Compensatie zou geen vast bedrag moeten zijn, maar in redelijke verhouding moeten staan met de betaalde ticketprijs. Op dit moment is de gemiddelde prijs van een easyJet ticket enkele reis 61 Euro, met de nieuwe regelgeving zal de compensatie starten bij 249 Euro voor een enkele reis;


3. De verwarrende tekst van de regelgeving zal misleidend blijken te zijn waar het gaat om de rechten van de passagier. Op dit moment is het niet precies helder welke aansprakelijkheid de vliegmaatschappijen hebben, omdat iedere vertraging en iedere annulering per geval beoordeeld moeten worden.

De onbedoelde consequentie van deze regelgeving zal zijn dat vliegmaatschappijen benadeeld worden door kostenverhoging en de verwarring bij de passagiers. easyJet zal de Europese Commissie en diverse Europese regeringen blijven vragen om onmiddellijke herziening van deze regelgeving. easyJet nodigt de EU uit om samen met de luchtvaartindustrie te komen tot een praktische en effectieve oplossing van wat zij beschouwt als waarschijnlijk de meest onvolkomen Europese regelgeving in de afgelopen jaren.

Noot voor de redactie,