Persbericht, 16 februari 2005

Borssele mag van Nederland openblijven

In opdracht van de NOS voert Maurice de Hond, met behulp van het onderzoeksinstrument www.peil.nl, onderzoek uit naar actuele onderwerpen. Vrijwel dagelijks worden de electorale ontwikkelingen vastgesteld. Het onderzoek van vandaag is gebaseerd op ruim 600 ondervraagden..

Een groot deel van de Nederlanders (66%) stemt in met de suggestie van leden van het kabinet om Borssele open te houden. 23% Wil dat Borssele gesloten wordt. Bij de kiezers van CDA en VVD is meer dan 85% voor. Bij de overige partijen liggen de meningen meer verdeeld. Alleen onder de aanhang van Groen Links is het overgrote deel voor sluiten van de kerncentrale.

Ten aanzien van het bouwen van nieuwe kerncentrales liggen de meningen meer verdeeld. 47% is voor en 43% is tegen. Onder de aanhang van CDA, VVD en LPF zien we forse meerderheden voor, terwijl bij de overige partijen juist forse meerderheden tegen zijn.

In mei 2002 is een vergelijkbaar onderzoek gehouden en toen gaf 56% aan in te stemmen met het openhouden van de bestaande centrale en wilde 36% dat de centrale gesloten zou worden. Naar politieke voorkeur zien we vrijwel over de hele linie die verschuiving van 5 a 10% ten gunste van het openhouden van de kerncentrale. Bij aanhang van CDA en VVD is die verschuiving het sterkst.

Deze houding hangt samen met het feit dat het overgrote deel (90%) van de Nederlanders zich zorgen maakt over de mogelijke klimaatveranderingen op aarde en sceptisch is over het welslagen van Kyoto. 63% Acht de kans reëel dat het Westen van Nederland tussen 2030 en 2050 onder water komt als er op het terrein van broeikaseffecten niets gebeurt. Ten aanzien van de politieke voorkeur van de respondenten zien we hierbij niet zo grote verschillen.

68% Denkt dat Nederland zich wel aan de afspraken van Kyoto zal gaan houden, maar de meeste Nederlanders denken dat dit voor minder dan de helft van de 35 industrielanden zal gelden die Kyoto hebben geratificeerd.

Ten aanzien van de toekomst van de mensen op aarde in de 21e eeuw is men niet zo optimistisch. Zo antwoordt 43% bevestigend dat men denkt dat in de 21e eeuw een epidemie zal plaatsvinden op aarde waardoor meer dan 1 miljard mensen zullen sterven. 28% Denkt dat er in de 21e eeuw meer dan 1 miljard mensen zullen sterven doordat de aarde te maken krijgt met een grote hongersnood.


Noot voor de redactie,