FNV

Petitie van stakers ENCI voor wethouder Maastricht

De stakers bij de cementindustrie ENCI hebben woensdag een petitie aangeboden aan de Maastrichtse wethouder voor werkgelegenheid, Han Hoogma. In het verzoekschrift vragen de werknemers om steum van de politiek voor hun alternatieve plan om de cementoven open te houden. "Deze mensen hebben geen zin om de A2 te ondertunnelen", zei stakingsleider Hettie Kijzers in het stadhuis van de Limburhse hoofstad. Wethouder Hoogma heeft eerder gezegd datr werklozen best kunnen helpen met het aanleggen van deze tunnel. De politicus beloofde druk op moederbedrijf Heidelberg Cement te organiseren.

Donderdag pleiten de stakers in Brussel bij de hoofddirectie van de ENCI-bedrijven in Nederland en België voor heroverweging van het besluit om de oven in Maastricht te sluiten.

Zo goed als alle werknemers van ENCI in Maastricht, Rotterdam en IJmuiden zijn vanaf maandag in staking. Ze eisen dat de cementoven blijft branden en een werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar. Het alternatieve plan van de ondernemingsraad, dat FNV Bondgenoten steunt, voorkomt honderd van de 270 geplande ontslagen.

Volgens vakbondsbestuurder Kijzers is moederbedrijf Heidelberg Cement "er gewoon op uit om cementcapaciteit uit de markt te halen, wellicht om een ander bedrijf van de groep winstgevender te maken".

ENCI kondigde de reorganisatie in oktober aan. Daardoor staan de banen van 270 van de 350 werknemers in Maastricht, Rotterdam en IJmuiden op de tocht. In september kwam het al tot een aantal spontane werkonderbrekingen om de directie onder druk te zetten om opening van zaken te geven. In december eiste FNV Bondgenoten een werkgarantie omdat de oven nog jaren winstgevend kan branden.