GroenLinks

Europese Groenen vieren inwerkingtreding Kyoto maar willen meer

Actie: Stop climate change 16 februari 2005

De Groenen gingen met paraplu's de zonnige straten van Brussel in om de inwerkingtreding van Kyoto-verdrag, dat het klimaatverandering moet tegengaan, te vieren. Maar Kyoto is slechts een begin om het immense klimaatprobleem aan te pakken. Bovendien dreigt de kerneregielobby roet in het eten te gooien.

Het protocol van Kyoto dat woensdag 16 februari in werking is getreden, is het meest ingrijpende milieuprotocol van de VN. "Nooit tevoren maakten zoveel landen bindende afspraken om een milieuprobleem aan te pakken", aldus Kathalijne Buitenweg, europarlementslid voor GroenLinks. Door de CO2-uitstoot en luchtvervuiling te verminderen kan het broeikaseffect worden tegengegaan. "Maar Kyoto, hoe belangrijk ook, is slechts het begin."

Kyoto
Op de internationale klimaatconferentie in Kyoto (1997) spraken de rijke landen af de uitstoot van gassen die bijdragen aan het broeikaseffect te verminderen. Zo moet de Europese CO2-uistoot in 2010 acht procent lager zijn dan in het 'peiljaar' 1990. In 2012 loopt het af, wat de deelnemende landen daarna gaan doen is nog onzeker. Dus werk aan de winkel voor de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt.

Aanscherpen
"Om daadwerkelijk het broeikaseffect - en dus de opwarming van de aarde - te stuitten moet de doelstelling aangescherpt", aldus Buitenweg. In een verklaring dinsdagavond 15 februari pleitten de Europese Groenen voor een reductiedoelstelling van 30% in 2020 en 80% in 2050 (ten opzichte van de uitstoot in 1990). "In 2020 zou ook 25% van het energiegebruik van duurzame energie moeten komen. Daarin moet de EU flink investeren. Een mooi voorbeeld is het windmolenpark voor de Deense kust."



«