NEN


CE-markering voor douchewanden binnenkort verplicht

Delft - Vanaf nu mogen douchewanden van CE-markering worden voorzien. Vanaf mei 2005 is dit zelfs verplicht. De CE-markering is gebaseerd op NEN-EN 14428. Deze Europese norm heeft NEN, het centrum van normalisatie, onlangs gepubliceerd.

Een CE-markering betekent dat het product voldoet aan minimale Europese eisen van veiligheid. Daarmee mag het binnen de Europese gemeenschap verhandeld worden. Het is dus geen kwaliteitsmerk. Een douchewand met CE-markering kan zo zijn lek als een mandje. Daar wordt niet naar gekeken. Wel zijn eisen gesteld aan de volgende zaken:
* is de douchewand goed schoon te maken (i.v.m. hygiëne);
* blijft de douchewand heel als iemand er tegenaan valt (getest met de zandzak-slinger-test);

* blijft de douchewand ook na een aantal jaren veilig (geen roest e.d.).

Fabrikanten van doucheschermen zijn verantwoordelijk voor het aanbrengen van de CE-markering. In NEN-EN 14428 staat precies welke testen je moet (laten) uitvoeren. Ook staat er in hoe en waar de CE-markering op het product moet komen. Bij import van buiten Europa is de importeur verantwoordelijk.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mw. ir. Annet van der Horn, normalisatie adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 345, e-mail: annet.vanderhorn@nen.nl of bij NEN-Klantenservice.